6 Blockchain-lessen
Precies dat was het idee achter de Dutch Blockchain Hackathon, onlangs in Groningen. Dat was meer dan een proeftuin van losse ideeën; zo'n 350 blockchain-experts waren hier aanwezig. We hebben het hier over (naar schatting) zo'n driekwart van de blockchain-community in Nederland. Sterker nog, enkele experts waren zelfs ingevlogen vanuit hun standplaats in Hong Kong, Kiev en de VS.
Deelnemers konden zich inschrijven voor vijf verschillende tracks: internationaal handelen en ondernemen (ook wel de intergalactic trade track genoemd), toekomstige pensioenketen, energietransitie, digitale identiteit en overheidsdienstverlening. 72 uur kregen we de tijd om te werken aan een productpropositie. Dat betekent dat je goed moest nadenken over welke functionaliteiten je wel en niet wilt realiseren, en vooral: wat realistisch is om op te leveren binnen zo'n kort tijdsbestek.
Zoals dat hoort bij een hackathon, heb ik er als deelnemer behoorlijk wat van opgestoken. De belangrijkste learnings op een rijtje.
1. Samenwerken is het allerbelangrijkst
De grote belofte van de blockchain is dat het gedistribueerde karakter van opslag en validatie het mogelijk maakt om geautomatiseerd beslissingen te nemen die daarna niet meer gemanipuleerd kunnen worden. Dat klinkt als een systeem dat als voornaamste doel heeft om misbruik de wereld uit te helpen. Developers werkten dan ook gebroederlijk samen aan nieuwe oplossingen. In onze track (toekomstige pensioenketen) zag je medewerkers van Deloitte en KPMG gebroederlijk zij aan zij samenwerken. Wie hulp nodig had, plaatste een berichtje in een Slack-kanaal en kreeg support van collega's uit andere teams.
2. Reputaties kunnen ook worden gebouwd op positieve eigenschappen
Sinds het internet jaren geleden de eerste recensie-platformen opleverde, hebben we een lange weg afgelegd in het automatiseren van vertrouwen. Zo hangt de reputatie van een restaurant voor een deel af van de recensies die bezoekers hebben achtergelaten op Iens.
In de financiële sector gaan we, vreemd genoeg, vooral nog uit van negatieve ervaringen uit het verleden. Je kredietwaardigheid kan negatief beïnvloed worden op basis van een registratie bij het BKR of Graydon. Maar als je juist altijd netjes op tijd je rekeningen betaalt, is er geen instantie die je een positieve waardering geeft.
Een van de grote beloftes van de blockchain is dat we daar verandering in kunnen gaan aanbrengen. Stel nu bijvoorbeeld dat je altijd ruim op tijd je factuur betaalt, dan is de kans groot dat bedrijven eerder met je in zee willen gaan of dat het eenvoudiger is om krediet te krijgen.
In een tijd waarin er veel te doen is over nepnieuws en de mogelijke gevolgen daarvan, is het goed om te zien dat blockchain je reputatie baseert op basis van harde data (betalingsgedrag uit het verleden). Op die manier haal je de emotionele ruis uit het systeem van beoordelingen.
3. Prins Constantijn geniet veel vertrouwen als opvolger van Neelie Kroes
Je moet het maar aandurven; Neelie Kroes opvolgen als speciale adviseur voor Nederlandse startups. Toch liet de prins in Groningen zien dat hij een waardige vertegenwoordiger is van de Nederlandse tech-sector. En dat ging verder dan alleen een ceremoniële rol; ook als het ging om zijn inhoudelijke kennis was hij overtuigend.
4. Niet van de ene op de andere dag over
De overstap van oude systemen naar blockchain zal zelden van de ene op de andere dag geregeld zijn. Het is belangrijk dat er daarom ruimte is voor een overgangsperiode, waarin een aantal deelnemers aan een systeem al werken met blockchain, terwijl anderen hier nog geen gebruik van maken. Denk bijvoorbeeld weer aan het centraal registreren van facturen en betalingen; het is niet meer dan logisch dat we hiervoor op den duur blockchain-technologie gaan gebruiken (en daar hebben we ook de eerste stappen al in gezet), maar dat zal naar verwachting geleidelijk gaan verlopen.
5. Niemand kan 72 uur zonder slaap
Als je 72 uur de tijd krijgt om een concept te ontwikkelen waarmee maximaal 7.500 euro te verdienen is, dan ben je al gauw geneigd om zo lang mogelijk door te halen. Hoe minder je slaapt, des te meer tijd je kunt steken in een proof of concept, immers. Toch leert de praktijk dat je niet meer al te scherp bent als je niet tussendoor even een uiltje knapt.
6. We ain't seen nothin' yet
Dat we nog maar aan de vooravond staan van de blockchain-revolutie, tenslotte, werd meerdere keren duidelijk. Dat zorgde ook voor de een enorm positieve vibe tijdens het evenement; het is een fantastisch gevoel om onderdeel te zijn van een revolutie. Welke kant die opgaat, dat weten we nu natuurlijk nog niet, maar aan de resultaten van de wedstrijd te zien we ain't seen nothin' yet.
Een van de winnaars kwam bijvoorbeeld op de proppen met een blockchain-oplossing om het vluchtelingenprobleem op te lossen, en dan met name voor het indammen van de enorme papierstroom die inherent is aan dit fenomeen. Ook een veelbelovende toepassing was het automatiseren van de pensioenafdracht van ZZP'ers; dankzij blockchain kan het zomaar eens mogelijk worden dat zij over een paar jaar automatisch een bepaald percentage van hun inkomsten opzij kunnen zetten voor hun oude dag.
Kortom; even was Groningen het hart van de Nederlandse blockchain-scene. Als de voortekenen ons niet bedriegen en we elkaar zo goed blijven vinden als we tijdens die 72 uur deden, dan krijgen we de komende jaren nog veel moois te zien op dit gebied.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee