Overslaan en naar de inhoud gaan

VS zet Kaspersky op zwarte lijst bij Huawei, ZTE en meer

De Amerikaanse overheidsorganisatie FCC plaatst Kaspersky op de zwarte lijst omdat deze oordeelt dat die securityleverancier een "onacceptabel risico" vormt voor de nationale veiligheid van de VS. Eerder zijn de Chinese telecom- en smartphoneleveranciers Huawei en ZTE al op die lijst gezet. Bij Kaspersky gaat het om de Russische oorsprong van het bedrijf en vermeende banden van oprichter Eugene Kaspersky met inlichtingendiensten in Rusland.
Kaspersky-securitypakketten
© Kaspersky
Kaspersky

Kaspersky was in de Verenigde Staten al in de ban gedaan wat betreft gebruik op netwerken van en voor de Amerikaanse overheid. Afgelopen vrijdag is het officieel in Zwitserland gevestigde bedrijf toegevoegd aan de zogeheten Covered List van de FCC (Federal Communications Commission). Die lijst omvat apparatuur en diensten van leverancier die worden bestreken door de Secure Networks Act van de VS.

Trump-beleid voortzetten

Sinds maart vorig jaar staan telecom- en smartphonebedrijven Huawei en ZTE al op die lijst, naast telecom- en videosurveillanceleveranciers Hytera, Hangzhou Hikvision en Dahua. Sinds afgelopen vrijdag is Kaspersky hieraan toegevoegd, samen met de Chinese telecomaanbieders China Mobile en China Telecom. Bij de twee laatstgenoemden gaat het om de internationale tak van de eerste en de Amerikaanse tak van de tweede. Eind vorig jaar bleek al dat president Joe Biden op dit gebied het beleid van zijn voorganger Donald Trump voortzet.

FCC-lid Brendan Carr spreekt nu zijn genoegen uit over de instemming van Amerikaanse inlichtingendiensten met zijn inschatting dat het nodig is om de twee telecomaanbieders op deze zwarte lijst te zetten. "Hun toevoeging [aan de Covered List - red.], net als die van Kasperky Labs, zal helpen om onze netwerken veilig te houden tegen dreigingen van Chinese en Russische staatsgesteunde entiteiten die erop uit zijn om spionage te plegen en op andere manieren de belangen van Amerika te schaden", stelt de senior Republikein van de FCC.

'Geen enkele technische grond'

Kaspersky is nu door de VS in de ban gedaan wat betreft producten, oplossingen en diensten. Dit verbod geldt voor directe en indirecte levering daarvan, plus het betreft Kaspersky zelf maar ook eventuele voorgangers, opvolgers, moederbedrijven, dochterondernemingen en gelieerde/geassocieerde (affiliated) bedrijven. De securityleverancier reageert dat het teleurgesteld is in het FCC-besluit en protesteert dat er geen enkele technische grond is voor de ban.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in