Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder is meer!

"Ik ben ietsje uitgeschoten", is een beruchte quote. Van mij, moet ik helaas bekennen. Want uitschieten is eigenlijk een zwaktebod. In journalistiek, maar eigenlijk ook wel in de IT. Met oog op beveiliging, beheer en latere aanpassing of doorontwikkeling is complexiteit immers 'killing'. Alleen heb je voor kórt wel toptalent nodig.
Programmeren
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

"Beste lezer, ik had je graag een korte brief gestuurd, maar ik had niet genoeg tijd", luidt (een parafrasering van) een beroemde quote. Niet van mij. Maar van de Franse wiskundige Blaise Pascal uit de zeventiende eeuw, naar wie in de twintigste eeuw de programmeertaal Pascal is vernoemd. En daarmee is de link met programmeren dus gelegd. Helaas leveren programmeurs lang niet altijd 'korte brieven' af. Vaak vanwege tijdgebrek, maar misschien ook vanwege wat minder schrijftalent. Talent voor het schrijven van beknopte - en daarmee tegelijkertijd ook goede - code.

Het is ook relatief

Hiermee wil ik zeker niet ontwikkelaars, programmeurs, webdevs, codekloppers, COBOL-krassers en andere IT'ers voor het hoofd stoten! Software schrijven is een vak waarin vele niveaus zijn. Net zoals trouwens in de reguliere schrijverij; van woorden, voor artikelen maar ook voor boeken. Niet iedereen kan een Pulitzer-prijs, een Libris Literatuur Prijs of andere schrijf-award winnen. Net zoals niet elke developer de meest briljante, en compacte, code kan opleveren.

Maar ik wil er wel voor pleiten dat iedereen moet streven - en moet blijven streven - naar kritisch kijken en keuren. Kan dit niet korter, beknopter? Om daarmee dan nog wel duidelijk te zijn, of zelfs duidelijker te worden. Ook dat vereist een kritische blik, want de scheidslijn tussen zeg maar Blaise Pascal en té kort is zó overschreden. Bovendien is kort ook relatief.

Ik herinner me nog dat eind vorige eeuw een toen succesvolle, vooraanstaande techtopman uit Silicon Valley verbijsterd uitriep: "Veer-tig mil-joen regels code!". Hij had het over het hoofdproduct van zijn grote concurrent: "Zoveel code was er een tijdje terug niet eens op de hele planeet." Hij voorspelde dan ook doem voor die 'grote haarbal van C++ code'. Alleen is die voorspelling helemaal niet uitgekomen.

Kort houden

Integendeel zelfs: het door hem bekritiseerde Windows NT is opgekomen, gegroeid, geëvolueerd en daarna weer succesvol beconcurreerd door Linux. Linux, dat door voornoemde techtopman uiteindelijk schoorvoetend is omarmd. Alleen is dat te laat gekomen voor zijn bedrijf, dat tijdens het dotcomtijdperk een ware techreus was. Genoeg nostalgie nu, laat ik het eens kort houden.

Want: schrijven is schrappen, ontwerpen is afbakenen, bouwen is beperken, beheren is beteugelen, minder is meer!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in