Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenennota: Infrastructuur en Milieu brengt risico’s infrastructuur in kaart

De overheid is nog bezig om de risico’s van cyberaanvallen op de Nederlandse infrastructuur (sluizen, bruggen, wegmarkering enzovoort) in beeld te brengen en noodzakelijke maatregelen te treffen. Dat staat in de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daarvoor heeft het ministerie tijdens de voorjaarsnota extra middelen toegekend gekregen. Om hoeveel extra geld het gaat en hoe dit wordt toegewezen, is nog onbekend.
sluis
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Het ministerie laat weten dat cybersecurity en verkeersveiligheid een belangrijke kabinetsprioriteit is. “Omdat we onze infrastructuur veilig en operationeel willen houden.”

Inzet van data

Een andere prioriteit op het gebied van ICT is voor het ministerie de inzet van data. Daartoe werkt het ministerie aan een digitale transportstrategie en goederenvervoervisie. Die wordt eind 2018 gepresenteerd. Heer staat onder andere in hoe digitale data kan worden gedeeld voor Europese transporten.

Binnenlands Bestuur, het vakblad voor gemeenteambtenaren, meldde vorig jaar dat Nederlandse sluizen en gemalen gehackt kunnen worden. De software van deze infrastructuur wordt doorgaans maar voor vijf jaar ondersteund met beveiligingsupdate, terwijl de software veel langer mee gaat. Minister Cora van Nieuwenhuizen liet toen weten dat zorgen over vitale onderdelen niet nodig zijn. Daarvoor was overigens al besloten dat de risico’s in kaart moesten worden gebracht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in