Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe plannen minister: digitale infrastructuur moet goed veilig zijn

Bedrijven in belangrijke sectoren zoals energie, water en telecom moeten aan de hoogste standaard in cyberveiligheid gaan voldoen. Ook het basisniveau van beveiliging moet omhoog om Nederland beter te beschermen. Daar moeten overheid en bedrijfsleven samen de schouders onder zetten, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).
Ferdinand Grapperhaus
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Hij presenteerde vrijdag zijn plannen. "Je moet ervoor zorgen dat digitale infrastructuur in Nederland, alle systemen waarmee bedrijven en particulieren werken, goed veilig zijn'', benadrukt hij in een interview met De Telegraaf.

Bedrijven in de genoemde sectoren hebben hun digitale beveiliging nu "behoorlijk goed op orde'' volgens de minister. "Maar het kan beter. De ontwikkelingen gaan heel snel en wij zeggen: we moeten echt zeker weten dat bedrijven die zorgen voor energie, water en telecom 100 procent goed beveiligd zijn.'' Dat moet volgens hem in een nieuwe wet worden vastgelegd.

In het regeerakkoord sprak de coalitie al af om structureel 95 miljoen euro per jaar uit te trekken voor betere cybersecurity. Nederland is een van de meest gedigitaliseerde landen ter wereld. De daarmee verbonden economische en maatschappelijke kansen "kunnen we alleen verzilveren als Nederland digitaal veilig is'', aldus de minister.

Permanente verandering

Hij pleit voor een aanpak die permanent aangepast kan worden aan veranderende dreigingen. "Cybersecurity is onlosmakelijk verbonden met onze nationale veiligheid en het ongestoord functioneren van onze maatschappij.''

Grapperhaus benadrukt dat cyberaanvallen vooral gericht zijn tegen het bedrijfsleven. "Daarom moet er een landelijk dekkend stelsel komen waarbij informatie over de laatste cyberdreigingen en mogelijke maatregelen breder en effectiever worden gedeeld tussen publieke en private partijen. Zo versterken we de digitale slagkracht van overheid en bedrijfsleven.''

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in