Overslaan en naar de inhoud gaan

IoT moet afgeremd worden, waarschuwt Bruce Schneier

De bekende securityveteraan Bruce Schneier roept overheden op om het Internet of Things in te perken met het oog op beveiliging. Bedrijven moeten gedwongen worden om security tot prioriteit te verheffen, in plaats van beveiliging als nagedachte te hebben.
Bruce Schneier
© IBM Resilient
IBM Resilient

De onderzoeker en wetenschapper schrijft dit in zijn nieuwe boek ‘Click here to kill everybody’ en geeft een toelichting in gesprek met het gerenommeerde MIT Techology Review. De titel van zijn boek klinkt als clickbait, erkent hij, maar “ik probeer een punt te maken dat het internet nu de wereld raakt op een directe fysieke wijze, en dat verandert alles”.

Fundamentele verandering

Het gaat, zo legt Schneier uit, niet langer alleen over risico’s voor data. Het gaat nu ook over risico’s voor levens en bezittingen. De zaken staan er heel anders voor dan slechts vijf jaar geleden, aldus de security-expert in het interview met de MIT-publicatie. De IoT-trend zorgt ervoor dat een enorme diversiteit aan apparaten nu in essentie computers zijn, met een specifieke taak. Tenminste, een bedoelde taak, maar hacks kunnen dat veranderen.

“Je koelkast is een computer die dingen koud houdt, en een magnetron is een computer die dingen warm maakt. En je auto is een computer met vier wielen en een motor. Computers zijn niet langer een scherm dat we inschakelen en waar we naar kijken. En dat is de grote verandering.”

‘Alles is security’

Voorheen was computersecurity een eigen gebied, gescheiden van de rest van de wereld, argumenteert Schneier. “Nu is alles security.” Hierbij hanteert de wetenschapper de nieuwe term ‘Internet+’, die hij met enige schroom brengt. Hij heeft een hekel aan weer een nieuw buzzword, maar legt uit dat ‘internet of things’ de lading niet helemaal dekt.

Het IoT slaat op connected huishoudapparatuur, thermostaten en andere gadgets, zo zegt hij. “Dat is maar een deel van waar we het hier over hebben. Het is eigenlijk het internet of things plus de computers plus de diensten plus de grote databases die worden gebouwd plus de internetbedrijven plus ons [de ICT-afhankelijke gebruikers - red.].”

Het nieuwe, waarschuwende boek van securityveteraan Bruce Schneier is officieel gepresenteerd door het Aspen Institute, wat deze book launch heeft begeleid met een expertpanel dat de adviezen van Schneier bespreekt:

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in