Overslaan en naar de inhoud gaan

Interne netwerken krijgen betere beveiliging tegen browseraanvallen

Intranetten en intern draaiende services krijgen straks betere bescherming tegen hackaanvallen vanaf malafide websites. Google werkt aan functionaliteit in zijn marktdominante webbrowser Chrome die 'pivot-aanvallen' moet voorkomen op netwerken, applicaties en diensten die niet direct met internet zijn verbonden.

Google Chrome
Google

De nieuwe blokkeerfunctie van Chrome moet ervoor zorgen dat connectieverzoeken van externe websites naar interne resources niet zomaar worden gehonoreerd. Soms kan zo'n verzoek legitiem zijn, maar soms is het een poging van kwaadwillenden om contact te leggen met interne systemen op netwerken.

MFP's hacken

Dit betreft dan zaken zoals intranetten, interne applicaties en services, maar ook bijvoorbeeld printers, multifunctionals, routers en andere systemen. Vaak zijn zulke intern beschikbare ICT-resources afgeschermd van directe toegang vanaf en tot het internet. Daardoor kan de securitystaat - en digitale bewaking - van die resources wat minder zijn, wat aanvallers dan kansen biedt.

Zo kunnen multifunctional printers (MFP's) jarenoude securitygaten bevatten, die mogelijkheden geven om kwaadaardige code uit te voeren. Voor zulke kwetsbaarheden komen wel patches uit, maar het is de vraag of zulke randapparatuur wel goed wordt meegenomen in updatepraktijken bij bedrijven en huishoudens.

Waarschuwing

Naast interne apparaten kunnen ook interne programma's en services op de korrel worden genomen. De 'Private Network Access protections' die Google opneemt in Chrome moeten de 'omslag' van malafide externe websites naar zulke interne resources blokkeren. In eerste instantie wordt dit niet een automatische en volledige blokkade: gebruikers krijgen een waarschuwing voorgeschoteld, schrijft technieuwssite Bleeping Computer.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in