Overslaan en naar de inhoud gaan

Hacken van echte satelliet nu opgenomen in DEF CON-wedstrijd

Acht verschillende hackerteams gaan in augustus een nu net gelanceerde satelliet aanvallen, in het kader van de hackwedstrijden van de DEF CON-conferentie. De relatief nieuwe competitie Hack-A-Sat is een zogeheten Capture the Flag-wedstrijd (CTF) die ditmaal voor het eerst echt de ruimte in gaat. De vorige drie keer dat Hack-A-Sat plaatsvond, waren de hackactiviteiten gericht op flatsat-hardware op aarde en op digital twins (ook op de grond).
raketlancering
© SpaceX
SpaceX

De groeiende afhankelijkheid van satellieten voor diverse doeleinden kan die hardware in de praktijk dus interessante doelwitten maken.

"Het oefenen is voorbij!", luidt de verklaring van DEF CON over Hack-A-Sat 4. Die vierde ronde van de satelliethackwedstrijd vindt plaats in augustus, tijdens de éénendertigste editie van de jaarlijkse hackersconferentie. De reguliere locatie van DEF CON is Las Vegas, dat dus dit jaar voor het eerst is aangevuld met de ruimte. De te hacken satelliet, Moonlighter, is begin deze maand gelanceerd met de CRS-28-raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Voor betere beveiliging

De financiering voor het hackdoelwit dat dus echt in een baan om de aarde draait, is afkomstig van de Amerikaanse overheid. Specifiek de luchtmacht (US Air Force) en de eind 2019 opgerichte Space Force. Begin deze maand stonden er vijf hackerteams op de rol om zich in augustus op Moonlighter te storten, wist The Register toen te melden. Nu zijn er acht hackerteams ingeschreven, meldt NewsWeek. De teams zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Polen en Australië.

De deelnemende 'white hat' hackers moeten niet alleen 'simpelweg' aanvallen, maar ook proberen te verdedigen. Het doel van de DEF CON-hackwedstrijden, in diverse categorieën, is om kwetsbaarheden te vinden in hardware en software om die dan te kunnen (laten) verbeteren. In het geval van satellieten moet dit dan ook betere ontwerpen voor veiligere ruimtevaartsystemen opleveren. Het patchen van eenmaal gelanceerde satellieten is namelijk niet bepaald eenvoudig, als het überhaupt al mogelijk is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in