Overslaan en naar de inhoud gaan

Gehackte Cisco-systemen verbergen zich voor detectie, ontdekt Fox-IT

Kwaadwillenden die kwetsbare Cisco-systemen hebben gehackt, proberen aan detectie te ontkomen. Implants die via zerodaygaten zijn geïnstalleerd, blijken aangepast om onder de radar te blijven. Dit heeft securitybedrijf Fox-IT ontdekt, die nu het aantal gecompromitteerde systemen op bijna 38.000 stuks schat. Het DIVD meldde vorige week echter een hoger aantal: afgelopen woensdag had de organisatie 46.000 gecompromitteerde systemen gedetecteerd. 

"Belangrijk. We hebben gezien dat de implant die is geplaatst op tienduizenden Cisco-apparaten is aangepast om te checken op een Authorization HTTP header value voordat het reageert", tweet Fox-IT. Dit duidt erop dat de aanvallers die Cisco-netwerkapparatuur hebben gehackt hun aanwezigheid (beter) proberen te verbergen.

Daling blijkt misleiding

Dit verklaart dan ook de plotse, forse daling in het aantal gedetecteerde systemen dat is gecompromitteerd, stelt ook Fox-IT. De afgelopen paar dagen hebben diverse security-onderzoekers de gevonden gevallen - die uiteenlopen van enkele tienduizenden tot wel tachtigduizend - ineens flink zien afnemen. Dat blijkt dus echter een niet-reageren te zijn op de scanmethode die die tot op heden gangbaar was om deze security-inbreuk te ontdekken.

Cisco meldt in zijn security-advisory over deze beveiligingscrisis dat het verbeterde detectie biedt voor de aanwezigheid van de implant. Met die stiekem geïnstalleerde malafide software kunnen aanvallers Cisco-apparaten op diep niveau overnemen, en dat in blijvende vorm.

Gratis stappen voor detectie

Fox-IT adviseert dan ook om een forensische triage uit te voeren op mogelijk getroffen systemen. Benodigde stappen voor detectie van de implant deelt het securitybedrijf in zijn GitHub-repository. Op basis van de andere methode voor fingerprinting van het malafide implantaat op Cisco-apparaten komt Fox-IT nu uit op 37.890 systemen die nog altijd zijn gecompromitteerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in