Overslaan en naar de inhoud gaan

Tegenlicht buigt zich over gevaar van algoritmen

Algoritmes zijn tegenwoordig overal. Ze bepalen of je een baan krijgt, in aanmerking komt voor een hypotheek en wie er fraudeert met bijstandsuitkeringen. Algoritmes kunnen razendsnel beslissingen nemen op basis van een enorme hoeveelheid data. Daarmee zijn ze efficiënter dan mensen, maar zijn ze ook beter? Komende zondag besteedt Tegenlicht een hele uitzending aan deze vraag.

Steeds meer bedrijven, overheden en diensten gebruiken big data en slimme wiskundige formules om bureaucratische processen te automatiseren. Maar we moeten daarbij alert blijven, waarschuwt bijvoorbeeld Prins Constatijn, ambassadeur van StartUpDelta. “Wie gaan al deze algoritmes schrijven? Als dat alleen China of Amerika is...”. Hij pleit voor eigen Nederlandse algoritmes en organisaties om die technologie uit te baten. Niet alleen om zo economische kansen te creëren, maar ook om Nederlandse jurisdictie en het systeem van normen en waarden hier, aldus de prins.

Risico’s van algoritmes

D66-Kamerlid Rens Raemakers waarschuwde in Kamervragen afgelopen week ook voor de gevaren van ‘historische vooroordelen’, onjuiste data en gebrekkige inzichtelijkheid bij de bestrijding van bijstandsfraude. “Algoritmes kunnen heel positief zijn, maar ze kennen ook risico’s”, stelde hij. De uitzending van Tegenlicht laat zien dat er onder wiskundigen en programmeurs het besef begint te ontstaan dat algoritmes niet neutraal zijn en mogelijk fouten bevatten. Moeten we ons wel blind laten leiden door de beslissingen van een wiskundige formule?

VPRO Tegenlicht: Verslaafd aan het algoritme
Zondag 22 april, 21:05 uur op NPO 2

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in