Overslaan en naar de inhoud gaan

Stof tot nadenken

Daar zit je dan, achter je laptop om de metingen weer eens te bekijken van sensoren die rondom een bouwplek zijn opgehangen. De sensoren meten luchtkwaliteit zoals fijn stof, je weet wel dat goedje waar 1.000den mensen volgens RIVM voortijdig aan overlijden maar wat je niet ziet en dat langzaam zijn werk doet.
slopen
© CC BY-2.0 - Flikr.com
CC BY-2.0 - Flikr.com

Je kijkt nog eens want je begrijpt de waardes niet. Normaal zitten die rond de 15-20 en nu schieten ze omhoog naar boven de 1.000. Dat is wel erg raar. Dus het plan opgepakt om de volgende ochtend eerst naar de bouwplek te rijden om de sensoren te controleren voordat ik naar kantoor ga.

Om 7:00 uur sta ik de volgende dag bij de bouwplaats. Het eerste dat opvalt is de enorme hoeveelheid stof op de auto’s in de wijde omtrek van de bouwplaats, die midden in de stad ligt. Hier wordt gesloopt, dat is duidelijk, om vervolgens nieuwbouw te plegen. De bouwplek wordt omzoomd door woonhuizen, een parkeergarage en diverse winkels. Een van de drukste wegen naar de historische binnenstad loopt langs de bouwplaats. Fietser worden omgeleid met een aparte baan, vlak langs de bouwplaats.

Ik zie nu waarom de metingen zo hoog zijn. Vrachtwagens worden geladen met puin. Het stof wordt van de wagens geblazen en tegelijkertijd is een kraan bezig om puin van de 4de verdieping omlaag te schuiven. Grote wolken stof ontkomen aan de sproeiers die dit tegen zouden moeten gaan. De eerste fietsers banen zich al proestend een weg door het stof. Een van de winkeliers wilt zijn deur openen en ziet mij staan. Nieuwsgierig vraagt hij waarom ik opnames maak. Na wat uitleg vertelt hij dat hij de deuren van de winkel niet open kan laten staan. Alles zit onder het stof, zelfs als de deuren dicht zijn. Onbegrijpend en gelaten schudt hij zijn hoofd en gaat naar binnen. Ondertussen meten de sensoren een piek van bijna 2.000.

Terug op kantoor, met opnames van stofwolken die door de stad jagen, het bouwbesluit er op nageslagen. Art 8.6 geeft aan dat er geen zichtbare stof buiten de bouwplaats mag zijn. Niet erg concreet. Benieuwd geworden hoe dit wordt gecontroleerd en wat de gezondheidsrisico’s zijn bel ik achtereenvolgens de GGD en een contact bij een andere gemeente . De GGD: “ja dat is ongezond. Bel de arbeidsinspectie.” Mijn contact bij de gemeente is blij verrast dat tegenwoordig ook bouwstof meetbaar is. Er zijn duidelijke richtlijnen voor trillingen en geluid, voor bouwstof zou hij die ook wel willen hebben. Of we een pilot kunnen opzetten om te ervaren hoe iedereen hier mee om gaat. Maar natuurlijk …

Spreker op IT Deep Dive

Hans Nouwens is een van de sprekers over Internet of Things op IT Deep Dive, Powercolleges voor IT’ers
19 november 2018 | Inn Style in Maarssen.

IT Deep Dive
IT Deep Dive
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in