Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds luidere roep om eigen domeinnaam-extensie voor de overheid

VVD-Kamerleden Hawre Rahimi en Queeny Rajkowski proberen vaart te zetten achter het regelen van een eigen domeinnaam-extensie voor de overheid, zoals .gov of .overheid. In het AD pleiten verschillende experts voor een aanpassing. De rijksoverheid onderzoekt een eigen domeinnaam-extensie al jaren.

De Tweede Kamer.
Shutterstock.com

Maatregelen tegen phishing

Tech-advocaat Jan Gerrit Kroon gaf bij het AD deze week aan dat een overheidsextensie helpt om belangrijke websites herkenbaar te maken en een grote stap zou kunnen zijn tegen phishing. "Er is nu een wirwar aan namen. Nederlands en Engels en combinaties daarvan, die het heel ondoorzichtig maken."

Ook security-expert Dave Maasland van Eset sluit zich daarbij aan. "De hele wereld gebruikt al .gov als extensie. In Nederland moet je gokken of een website wel echt van de overheid is. Dat is echt schandalig."

Onduidelijke voortgang

VVD-Kamerlid Hawre Rahimi deed in juni tijdens het debat over de digitaliserende overheid een voorstel voor een eigen domeinnaam voor overheidswebsites. Het is echter onduidelijk of daar gehoor aan wordt gegeven. Rajkowski en Rahimi stellen daarom schriftelijke Kamervragen.

De Rijksoverheid liet in 2019 voor het laatst een onderzoek uitvoeren naar voorbeelden van buitenlandse overheden zoals Engeland, Portugal, Oostenrijk, die al jaren met eigen domeinnaam-extensie werken. Er werd destijds geen hard bewijs gevonden van de effectiviteit.

Onderzoek in 2019

Uit de voorbeelden werd duidelijk dat de buitenlandse overheden weinig zien in een verplichting van een uniforme domeinnaam. Er werd onder meer gevreesd voor hoge kosten en veel weerstand. Ook werd duidelijk dat overheden met een eigen domeinnaam-extensie voor websites dit zelden doorvertalen naar een e-mail. Omdat er amper evaluaties waren, werd destijds door onderzoekers geen hard bewijs gevonden voor effectiviteit van een eigen overheidsextensie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
AL
Arjen de Landgraaf 4 oktober 2023

Ongelooflijk dat we daar nu pas mee komen, met domein namen een algemeen goed de laatste 30 jaar. Met OOK de meeste landen het gebruik van gov of govt als algemeen. Of het nou Engeland of Nieuw Zeeland is, daar hadden ze dit al 30 jaren geleden begrepen en opgelost. Gewoon praktisch nadenken. Zou je otch verwachten van intelligente mensen?
MAAR NIET IN NEDERLAND HOOR... Hier hebben we 30 jaar lang iedereen erover laten meebeslissen en is er 30 jaar lang NIETS gebeurd. Het is om je dood te schamen!!!! Wat ik me nou afvraag, wie zijn hier nou verantwoordelijk voor geweest? Wie kunnen nou er mee wegkomen dat ze miljoenen en decennia van tijd hebben kunnen verkwisten door het gebruik van gov.nl of govt.nl tegen te houden en the traineren? Wie zijn het???? Want die gekken zouden verboden moeten worden om het internet te gebruiken. Of MINSTENS aangeklaagd moeten worden voor zulke opgeblazen egos te hebben dat ze zo iets fundamentaal in de domein naam registratie tegen hebben gehouden. Een pure witte boorden misdaad.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in