Overslaan en naar de inhoud gaan

Verplichte bewustwording

In alle discussies over de energietransitie, het aanstaande klimaatakkoord voor 2030 en de afspraken van het Parijs-akkoord over een klimaatneutrale economie in 2050, zou het belang van energiebesparing vandaag de dag bijna ondersneeuwen. Voor mij als vertegenwoordiger van de digitale sector is dit moeilijk voor te stellen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Duurzaamheid en digitalisering gaan namelijk hand in hand. ICT maakt de wereld om ons heen slimmer, efficiënter en daarmee ook duurzamer. En dat niet alleen: onze sector zelf is ook hard op weg naar klimaatneutraal werken. Maar niet iedereen in de sector is hier dagelijks even bewust mee bezig. Bij datacenters en telecom operators is dit een cruciaal onderdeel van de bedrijfsvoering, maar voor ICT-bedrijven die kantoorruimte huren zal dit minder scherp op de radar staan.

Bedrijven moeten vooral de lijst niet alleen als verplicht afvinklijstje zien

De overheid zet zich op haar manier – via wetgeving – in om bedrijven zover te krijgen hun verantwoordelijkheid te nemen. Hiervoor introduceerde ze in de jaren 90 de Wet Milieubeheer, waardoor bedrijven verplicht konden worden tot energiezorg. In 2008 werd dit concreet gemaakt met de verplichting om alle energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen 5 jaar terugverdienden. In 2013 werd afgesproken om extra in te zetten op dit ‘laaghangende fruit’. Per sector werden Erkende Maatregelen Lijsten (EML’s) opgesteld met rendabele maatregelen. Hiermee is een brede basis gelegd om energiebesparing een stimulans te geven, maar bedrijven moeten vooral ook zelf blijven nadenken wat in hun situatie het meest verstandig is en de lijst niet alleen als verplicht afvinklijstje zien. Bedrijven kunnen immers het beste zelf bepalen welke maatregelen ze wanneer kunnen nemen.

Daar zit echter de clou: ‘kunnen’ nemen. Want hoe controleer je vanuit de overheid of bedrijven daadwerkelijk maatregelen toepassen? Je kunt je voorstellen dat het een hele klus is om voor 2020 zo’n 125.000 bedrijven in Nederland te controleren op genomen energiebesparende maatregelen. Daarom wordt per 1 juli de Informatieplicht Energiebesparing van kracht: Bedrijven en organisaties met een energieverbruik van meer dan 50.000kWH of 25.000 m3 gas – enkele uitzonderingen daar gelaten – moeten via een online portal aangeven welke erkende maatregelen zij wel en (nog) niet hebben genomen. Het geeft bedrijven nogmaals een impuls om stil te staan bij het belang van energiebesparing én om daarna ook daadwerkelijk in actie te komen.

De nieuwe wetgeving is een mooi moment om de externe verplichting aan te vullen met meer intrinsieke beweegredenen

Als Nederland ICT werken we met RVO, MKB Nederland en tientallen branches samen om onze achterban te informeren over deze nieuwe wetgeving. Voor ons een mooi moment om de externe verplichting aan te vullen met meer intrinsieke beweegredenen. We willen bedrijven inspireren om hun verantwoordelijkheid niet alleen te moeten, maar ook te wíllen nemen. De goede resultaten die de grotere energieverbruikers in het MJA3-ICT energieconvenant hebben laten zien stemmen hoopvol.

Webinar

Op maandag 6 mei van 16.00 – 16.45 organiseert Nederland ICT een webinar over de Informatieplicht Energiebesparing. Jeroen van der Tang praat je samen met experts van RVO bij over het wat, hoe en de impact van de nieuwe wetgeving. Je kunt je hier inschrijven. Wil je eerst weten of je moet voldoen aan de nieuwe wet? Doorloop dan het stappenplan op wattjemoetweten.nl.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in