Overslaan en naar de inhoud gaan

Uber bezorgt Google-moeder winst

Google-moederbedrijf Alphabet heeft in het eerste kwartaal meer winst geboekt. Het technologieconcern vermeldde voor het eerst zijn belang in taxibedrijf Uber en dat bleek stevig bij te dragen aan het resultaat.
Uber
© Flikr - CC By 2.0
Flikr - CC By 2.0

Het belang van Alphabet in Uber blijkt ongeveer 3 miljard dollar waard. Dat bedrag heeft tech-conglomeraat Alphabet vanwege nieuwe accountantsregels opgeteld bij zijn winst. Die is daardoor gigantisch gestegen: van 5,4 miljard dollar een jaar geleden tot 9,4 miljard dollar nu. Ook zonder die aanpassingen is het resultaat van Google's moederbedrijf beter dan verwacht.

Ads en Uber-conflict

Internetreus Google heeft namelijk meer verdiend aan advertenties; de belangrijkste inkomstenbron van het bedrijf rond onder meer de zoekmachine en YouTube. De kosten die zijn gemaakt per klik op een ad zijn verhoudingsgewijs wel gestegen, waardoor de winstmarge juist is afgenomen. Eerder zei het bedrijf al dat de hoge inkoopkosten naar verwachting na het eerste kwartaal zullen dalen.

De omzet van Google inclusief hardware, appstore en clouddiensten is gestegen van 17 miljard dollar naar bijna 22 miljard dollar. De totale opbrengsten van Alphabet, dat verder onder meer het autonome autobedrijf Waymo onder zijn vleugels heeft, is met 26 procent gestegen tot ruim 31 miljard dollar. Waymo en Uber hebben lange tijd een juridische conflict gehad, over beschuldigingen dat het omstreden Uber intellectueel eigendom heeft gestolen van Waymo. De rechtszaak hierover is vlak voor de eerste zitting plots geschikt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in