Overslaan en naar de inhoud gaan

Gartner: Oracle gaat op termijn Google, Microsoft en AWS voorbij

Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud blijven dominant op de cloudmarkt, maar Huawei en Oracle maken intussen grote stappen op het gebied van klanttevredenheid. Dat blijkt uit het jaarlijkse Magic Quadrant van IT-onderzoeksbureau Gartner. Met name op het gebied van privacyregels naleven scoort Oracle goed.
© Flickr
Flickr

Vanwege de internationale sancties waren er grote vraagtekens over de prestaties van Huawei in 2022. Toch wist de Chinese techreus te verrassen. Huawei Cloud groeide in 2022 flink door in China en in Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië en Afrika. Door veeleisende klanten werd het bedrijf flink beter beoordeeld dan een jaar eerder.

De Magic Quadrant van Gartner, in handen van The Register, bestaat uit vier vlakken: uitdagers, niche-spelers, visionairs en leiders op de wereldwijde cloudmarkt. Huawei is in 2022 met een goede waardering voor het eerst genoemd als een wereldwijde niche-speler, waar het vorig jaar nog in geen van de vlakken voorkwam. Het bedrijf heeft zijn stijging te danken aan het tevreden houden van met name de veeleisende klanten.

Oracle kan leiders overtreffen

Oracle is de andere stijger in de Magic Quadrant. Het bedrijf verhuisde in 2022 van een niche-speler naar het vlak van visionairs. Volgens Gartner innoveert Oracle de markt met betrekking tot opkomende bedrijfsbehoeften zoals soevereine clouds. Dat is volgens Gartner waardevol voor klanten in landen met strikte wetten op gebied van privacy. Als het bedrijf zo doorgaat zal het ook cloudproviders in het leidersvlak overtreffen, een positie die nu geldt voor Google, Microsoft en Amazon.

Amazon nog altijd aan kop

Amazon Web Services blijft voorlopig echter de nummer één wereldwijd vanwege onder meer zijn enorme marktaandeel en brede functionaliteiten. De vraag is of de cloudgigant die positie kan behouden de komende jaren. Gartner ziet namelijk ook dat de omgang met klanten kort voor het einde van contracten wordt ‘geoptimaliseerd’.  "Dit, samen met veranderingen in het uitvoerend management, veranderende klantprioriteiten, voorkeuren van providers in verschillende regio’s en sterke concurrentie, schetst een uitdagend beeld voor AWS.”

Microsoft heeft zorgen

Intussen moet Microsoft zich ook zorgen gaan maken volgens Gartner. Het bedrijf heeft een sterk marktaandeel, veel brancheoplossingen en een multicloud-aanbod. Maar Gartner heeft moeite met de licentiepraktijken van Microsoft.

"Microsoft maakt licenties voor zijn producten waaronder Windows en SQL Server duur als manier om concurrerende cloudproviders te ‘straffen’ en zo duurder te maken dan de Azure Cloud van Microsoft." De Amerikanen krijgen ook kritiek vanwege de ondoorzichtige kosten en omdat ze moeite hebben met innoveren op het gebied van security. De derde leider Google zag zijn inkomsten groeien in 2022, maar maakt nog altijd een verlies. Gartner bekritiseert met name het verhogen van prijzen door Google, vlak nadat klanten worden gelokt met aanbiedingen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in