Overslaan en naar de inhoud gaan

Een ministerie van ICT-zaken

Er is straks geen ICT-kennis meer beschikbaar om beslissingen te nemen over vraagstukken waar ICT een onderdeel is van het probleem of juist van de oplossing. Dit zal namelijk gebeuren als er na de verkiezingen geen politici meer in de Tweede Kamer zijn met een meer dan gemiddelde kennis van ICT. En dat, terwijl bijna alle vraagstukken een raakvlak hebben met IT.
Tweede Kamer, vergadering
© Tweede Kamer
Tweede Kamer

Slimme ICT kan veel energie besparen, slechte ICT-beveiliging zorgt voor vertragingen bij het vaccineren, slimme ICT-oplossingen helpen bedrijven de crisis het hoofd te bieden en door een slechte beveiliging moeten ziekenhuizen en universiteiten grote bedragen aan criminelen overmaken. Nu de bouw van megadatacenters in Noord-Holland en Flevoland de schaarse schone energie die we opwekken opslurpt en er ook nog eens miljoenen liters aan koelwater verbruikt worden, is politieke bemoeienis met ICT een bittere noodzaak.

Had ik het al over elektronisch stemmen, het elektronisch patiëntendossier (EPD) en de IT-problemen bij politie en defensie gehad? Of de discriminerende algoritmes bij overheidsinstellingen als de belastingdienst en uitkeringsverstrekkers? De lijst is oneindig.

Vaarwel

Als politici met ICT-kennis kiezen om de politiek vaarwel te zeggen, hebben we een probleem. Het belang van ICT groot, en de enige oplossing is dus om een ministerie van ICT te introduceren. Met een echte minister (die niet per se kennis van ICT moet hebben) en een staatssecretaris (die wel heel veel kennis moet hebben). Een ministerie, omdat anders IT binnen de verschillende ministeries te versnipperd is. Een ministerie dat er op alle niveaus voor zorgt dat juiste beslissingen genomen worden door bijvoorbeeld veelbelovende projecten en start-ups te herkennen en te stimuleren. Zodat deze niet meteen naar het buitenland verdwijnen.

En natuurlijk komt er een staatssecretaris voor IT-integratie. Om er voor eens en voor altijd voor te zorgen dat er een strategie komt waarbij de systemen van overheid integreren. Zodat er een einde komt aan het handmatig overtypen, de spreadsheets en de honderden IT-systemen die ’s nachts gegevens heen- en weer staan te pompen.

Ik wil niet op Volt of de Piratenpartij stemmen omdat dit de enige twee partijen zijn waar enige IT-kennis aanwezig is. Ik wil dat de huidige grote partijen eindelijk eens inzien dat een land niet meer zonder de juiste ICT-kennis bestuurd kan worden. Ministerie van ICT-zaken. Ik vind het wel wat hebben.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in