Overslaan en naar de inhoud gaan

Dromen van betere zorg

Zorg is het zorgenkindje van IT. Het is het vakgebied waarin IT bij uitstek een belangrijke bijdrage kan leveren, maar helaas komt de digitale revolutie in de zorg maar moeilijk op gang.
Tech in de zorg
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Een van de grootste uitdagingen in de zorg (in elk geval in ons welvarende land) is dat we kampen met een schrijnend personeelstekort. IT zou kunnen helpen door bijvoorbeeld administratieve handelingen te vereenvoudigen en te versnellen. Slimme chatbots kunnen helpen bij het stellen van eenvoudige diagnoses. Fysieke robots kunnen hulp bieden bij gecompliceerde operaties en aan het bed. Nieuwe media voor de zorg maken hulp en samenwerking op afstand mogelijk.

Een andere uitdaging ligt in de opkomst van nieuwe ziektes, en in de behandeling van bekende ziektes waar we vooralsnog moeilijk greep op krijgen. Door wereldwijd data te koppelen en te analyseren, is het mogelijk eerder betere conclusies te trekken en gerichte actieplannen op te stellen. Data-analyse kan ervoor zorgen dat bekende ziektes eerder worden gedetecteerd, nieuwe ziektes eerder worden ontdekt, en behandelmethoden worden verbeterd en effectiever toegepast. 

Met zoveel potentie en noodzaak op een hoop zou je toch denken dat de kwaliteit van de zorg met sprongen vooruit zou gaan. Maar zo eenvoudig is het niet. 

Een belangrijk obstakel is security. Van de zorginstellingen zelf natuurlijk: als een ziekenhuis wordt lamgelegd door een cyberaanval, kunnen de gevolgen desastreus zijn. Maar patiënten moeten er bijvoorbeeld ook vanuit kunnen gaan dat zorgsystemen nagenoeg foutloos functioneren. Dat je niet behandeld kunt worden omdat een DDoS-aanval de administratie heeft lamgelegd is al erg genoeg, maar je wilt ook voorkomen dat je door een bug in het systeem (of erger nog: een bewuste hack) een verkeerde behandeling krijgt. En tot slot is daar nog de privacy: er gaan nogal wat gevoelige gegevens door de zorgsystemen, en hoeveel goeds je daar ook mee kunt doen, patiënten moeten ervan op aan kunnen dat hun data niet in ongewenste handen belanden. 

Zo stuit de digitalisering van de zorg op wetten en praktische bezwaren. De enige manier om daar omheen te werken, is door experts uit de zorg beter te laten samenwerken met de mensen die droom en daad kunnen overbruggen met praktische oplossingen. IT moet aan tafel met artsen, specialisten en zorgverleners – en liefst met wat managers en juristen. Niet achteraf, maar bij de eerste kiemen van een goed idee. Anders blijft de potentie van betere digitale zorg sterven in goede intenties. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in