Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale versnelling

Tijdens het World Economic Forum, dat in januari plaatsvond in Davos, presenteerde Cisco in bijzijn van minister-president Mark Rutte het programma Digital Acceleration Netherlands. Dit programma heeft als doel de digitalisering van de Nederlandse economie en maatschappij aan te wakkeren. De komende jaren wil Cisco in samenwerking met de overheid, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven de digitale ambities van ons land waarmaken.
Davos
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Meer specifiek, het programma sluit aan op de doelstellingen zoals geformuleerd in Digitale Agenda; vernieuwen, vertrouwen, versnellen, die in juli 2016 door het ministerie van Economische Zaken, mede namens de ministeries van BZK, VWS, OCW en I&M aan de Kamer is toegezonden. Cisco streeft er met haar programma naar de economische groei te stimuleren, nieuwe banen te creëren en nieuwe innovaties mogelijk te maken.

Dat het Cisco menens is, blijkt wel uit het feit dat John Chambers, CEO van Cisco, aanwezig was in Davos tijdens het wereldkundig maken van het initiatief. In het gepresenteerde plan komen onderwerpen aan bod als connected transportation, digital skills, entrepeneurship, smart utilities, connected healthcare en security. Dit zijn stuk voor stuk thema’s waar ook de afzonderlijke ministeries prioriteit aan willen stellen. Dit onderstreept mijn eigen overtuiging dat een effectieve samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven de sleutel is om digitalisering succesvol te maken in een complexe en disruptieve wereld. Globalisering in combinatie met een versnelling van de mogelijkheden die digitalisering biedt, vraagt om intensieve samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven waarbij cocreatie prioriteit verdient. Een kanttekening hierbij is hoe je dit in de weerbarstige praktijk vormgeeft. De aanpak van Cisco is vernieuwend en zal in mijn beleving haar weg moeten vinden in bestaande samenwerkingsstructuren tussen overheid en bedrijfsleven. Interessant is ook te zien welke nieuwe ecosystemen van samenwerking op basis van dit initiatief zullen ontstaan, die tot doorbraken kunnen leiden. Het nodigt niet alleen uit om nogmaals met een frisse blik naar benoemde dossiers te kijken, maar ook naar de wijze waarop deze politiek-bestuurlijk het meest efficiënt kunnen worden aangestuurd.

Nederland is overigens niet het enige land dat zijn voordeel kan doen met het Cisco-programma. Ook in andere landen worden soortgelijke initiatieven­ door het bedrijf ontplooid. Laten we dan ook vooral de ontwikkelingen buiten Nederland scherp blijven volgen, zodat we eventueel gebruik kunnen maken van elkaars ervaringen. Want als het om digitale versnelling gaat, kunnen we ons niet veroorloven om in de valkuil van het ‘not-invented-here’-­syndroom te stappen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in