Overslaan en naar de inhoud gaan

De ondraaglijke lichtheid van versienummers

Versienummers, je houdt ervan of je haat ze. Maar je kunt ze niet ontkomen. Sinds Samsung de opvolger van de Galaxy S10 heeft onthuld (namelijk de S20), lijken nummers betekenisloos. Of slechts een mooie marketinggimmick. Maar de smartphonemaker volgt een rijke IT-traditie. Eentje van nummersprongen en tussennummers, plus haast eindeloze 'nanummers'.
Android-smartphone Galaxy S20
© Samsung
Samsung

Sinds browsermakers over zijn gegaan op kleinere, snellere updates zijn versienummers schrikbarend snel opgelopen om nu richting de honderdtallen te gaan. Sinds Windows 9 is overgeslagen, zijn telreeksen willekeurig geworden. Sinds iPhone-generaties tussendoor een S-versie hebben, is de overstap naar XL-varianten en XS Max-modellen niet verbazingwekkend. Sinds Apple over is gegaan op het Romeinse getal tien voor zijn Mac-besturingssysteem is versie 'X 10.10' geen belachelijkheid.

13 overslaan is 'bon ton'

Lang geleden was het overslaan van ongeluksgetal dertien voor de reeks Office-versies wel meer 'bon ton'. Net zoals er acceptatie is voor de 'promotie' naar een rond getal van een updatenummer achter de punt (wat in Nederlandse becijfering dan eigenlijk een komma zou moeten zijn?). Hoewel hier wel een hellend vlak wordt betreden. Nog verwarrender wordt het als je beseft dat Windows 8.1 een flinke verbouwing was ten opzichte van Windows 8, en dus eigenlijk niet slechts een punt-één meer was dan zijn voorganger.

Maar ach, in het verre IT-verleden is al Office-versie 2 overgeslagen. En versie 3 van Microsofts kantoorpakket bevatte Word 2.0c, Excel 4.0, PowerPoint 3.0 en Mail 3.0. Waarna Office 95 met versienummer 7.0 de opvolger was van Office-versie 4.3 (en versie 4.2 van Office for NT). En wie beseft er eigenlijk dat Office 2016, 2019 én de uitvoering via Office 365 allen het versienummer 16 dragen? Die schijnbaar gelijke versienummers zijn dan wel weer voorzien van flinke 'nanummers'. Developers moeten toch iets doen om versies bij te kunnen (blijven) houden.

Sprong van nummer (of 10)

Ondertussen zijn de halfjaarlijkse grote verbouwingen van Windows 10 getooid met releasenummers, op basis van jaartal plus maand van verschijnen (1809, 1903, 1909, enzovoorts). Waarbij tussenliggende updates weer lang doorlopende buildnummers dragen. En was het niet WordPerfect die ooit een versiesprong maakte, omdat de nieuwe versie zoveel beter was dat één nummer ophogen geen recht zou doen aan de enorme innovatie erin? Of was dat (ook) Microsoft die dit deed?

Samsungs stap van Galaxy S10 naar S20 is dus eigenlijk helemaal niet zo gek. Misschien wel gekmakend. Maar dat ligt vast aan mij.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in