De ondraaglijke lichtheid van versienummers
Sinds browsermakers over zijn gegaan op kleinere, snellere updates zijn versienummers schrikbarend snel opgelopen om nu richting de honderdtallen te gaan. Sinds Windows 9 is overgeslagen, zijn telreeksen willekeurig geworden. Sinds iPhone-generaties tussendoor een S-versie hebben, is de overstap naar XL-varianten en XS Max-modellen niet verbazingwekkend. Sinds Apple over is gegaan op het Romeinse getal tien voor zijn Mac-besturingssysteem is versie 'X 10.10' geen belachelijkheid.
13 overslaan is 'bon ton'
Lang geleden was het overslaan van ongeluksgetal dertien voor de reeks Office-versies wel meer 'bon ton'. Net zoals er acceptatie is voor de 'promotie' naar een rond getal van een updatenummer achter de punt (wat in Nederlandse becijfering dan eigenlijk een komma zou moeten zijn?). Hoewel hier wel een hellend vlak wordt betreden. Nog verwarrender wordt het als je beseft dat Windows 8.1 een flinke verbouwing was ten opzichte van Windows 8, en dus eigenlijk niet slechts een punt-één meer was dan zijn voorganger.
Maar ach, in het verre IT-verleden is al Office-versie 2 overgeslagen. En versie 3 van Microsofts kantoorpakket bevatte Word 2.0c, Excel 4.0, PowerPoint 3.0 en Mail 3.0. Waarna Office 95 met versienummer 7.0 de opvolger was van Office-versie 4.3 (en versie 4.2 van Office for NT). En wie beseft er eigenlijk dat Office 2016, 2019 én de uitvoering via Office 365 allen het versienummer 16 dragen? Die schijnbaar gelijke versienummers zijn dan wel weer voorzien van flinke 'nanummers'. Developers moeten toch iets doen om versies bij te kunnen (blijven) houden.
Sprong van nummer (of 10)
Ondertussen zijn de halfjaarlijkse grote verbouwingen van Windows 10 getooid met releasenummers, op basis van jaartal plus maand van verschijnen (1809, 1903, 1909, enzovoorts). Waarbij tussenliggende updates weer lang doorlopende buildnummers dragen. En was het niet WordPerfect die ooit een versiesprong maakte, omdat de nieuwe versie zoveel beter was dat één nummer ophogen geen recht zou doen aan de enorme innovatie erin? Of was dat (ook) Microsoft die dit deed?
Samsungs stap van Galaxy S10 naar S20 is dus eigenlijk helemaal niet zo gek. Misschien wel gekmakend. Maar dat ligt vast aan mij.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee