Overslaan en naar de inhoud gaan

Vodafone zet 5G vandaag vast aan voor helft van Nederland

Hoewel de frequentiebanden voor 5G nog geveild moeten worden, heeft Vodafone nu al besloten om het nieuwe mobiele netwerk in Nederland te activeren. Vanavond wordt 5G voor de helft van het land uitgerold, in juli volgt de rest. Vodafone gebruikt daarvoor bestaande frequentiebanden en bestaande antennes.
5G op chippatroon
© KPN
KPN

Om het 5G-netwerk nu al in Nederland beschikbaar te maken, gebruikt Vodafone de bestaande 4G-frequentiebanden. Daarbij gebruikt het bedrijf technologie van Ericsson en zogeheten 'spectrumdelen' of 'Dynamic Spectrum Sharing' (DSS). Spectrumdelen is een techniek waarmee het mogelijk is voor een toestel om hetzelfde spectrum te gebruiken voor zowel 4G- als 5G-verbindingen. Het netwerk kiest daarbij razendsnel voor 4G of 5G, afhankelijk van wat het toestel kan. Is een gebruiker buiten het 5G-dekkingsgebied, dan schakelt het apparaat automatisch over naar 4G. Op die manier kan Vodafone 4G en 5G naast elkaar laten bestaan op dezelfde frequentiebanden.

Er is echter niet direct sprake van een extreem grote snelheidswinst. In het begin is de datasnelheid van klanten in de praktijk gemiddeld 10 procent hoger dan op 4G. Bij 4G is sprake van een maximale downloadsnelheid van 350 Mbps. Later wordt de downloadsnelheid op 5G vele malen groter, namelijk maximaal 1 Gbps. De latency verbetert ook met ongeveer 30 procent, en gaat van ongeveer 30 milliseconden op 4G naar minder dan 20 milliseconden op 5G. 

Uitrol begint vandaag

5G wordt in de komende dagen geactiveerd voor bestaande en nieuwe Vodafone-klanten met een Red- of Red Pro-abonnement. Daar hoeven zij niet extra voor te betalen. Binnen een week moet 5G actief zijn. Start-klanten kunnen 5G via een add-on van 2 euro per maand gaan gebruiken. In eerste instantie wordt 5G voor ruim de helft van Nederland beschikbaar. Aan het einde van juli is de nieuwe standaard in heel Nederland actief. 

De nieuwe mobiele internetstandaard is echter alleen te gebruiken met een telefoon die hier ondersteuning voor biedt, zoals de Samsung Galaxy S20 5G en de Oppo Find X2 Pro. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee