Overslaan en naar de inhoud gaan

Tracking & tracing van mensen

We vinden het allemaal heel handig: internetaankopen op de voet kunnen volgen vanaf het verlaten van de opslag, via de verschillende transporthubs tot aan je huis.
Wifi-tracking in Amsterdam
© CC BY-SA 4.0 - Wikimedia.com
CC BY-SA 4.0 - Wikimedia.com

De geheime dienst van de VS (NSA) doet exact hetzelfde, maar dan met mensen. Uiteraard gebruikt men triangulatie om mobieltjes te kunnen positioneren, maar ze gebruiken ook drones die zich vermommen als base station, zodat mobieltjes van bepaalde personen via de drone worden doorverbonden zonder hun medeweten.

Zo ontstaan de kaarten van de toekomst: niet alleen de rivieren, bergen en steden staan erop, maar ook wifirouters, IP-adressen en MAC-adressen

'Gilgamesh' heet het geolocatiesysteem van de NSA. Maar als je geen mobieltje hebt, of er is geen netwerk, of je verwisselt veel en vaak van simkaart of telefoon, of je hebt MAC address randomization aanstaan, dan zijn er andere methoden nodig. Met NSA's platform genaamd 'Shenanigans' worden grote hoeveelheden wifisignalen opgesnift met drones, waaraan dan meteen de geolocatie wordt gehangen. Zo ontstaan de kaarten van de toekomst: niet alleen de rivieren, bergen en steden staan erop, maar ook wifirouters, IP-adressen en MAC-adressen. Zodra iemand dan denkt te kunnen inloggen via een of ander anoniem internetcafé is de locatie bekend: omdat die reeds in kaart was gebracht.

Ook op microniveau is er veel mogelijk. We weten allemaal van de creeps die in winkelcentra wifisignalen gebruiken om je te kunnen tracken en tracen. Gelukkig kun je MAC address randomization aanzetten; daardoor valt de mogelijkheid weg om iemand te tracken via het MAC-adres. Maar dat is verre van waterdicht: onderzoekers van de US Naval Academy beschrijven een methode waarbij ze 100% van de apparaten die randomization gebruiken toch gewoon kunnen tracken.

Dan maar drastischer te werk gaan en de telefoon uitzetten. Maar ook dat helpt niet. Overal waar je komt, staat de wifi van anderen aan. Als je door het radiosignaal van een wifirouter heen loopt, verstoor je dat veld. Die verstoringen kunnen staan, zitten, lopen, rennen, handgebaren en zelfs de karakters die je op een toetsenbord intikt herkennen. Maar wat nu ook kan, is het identificeren van mensen aan de hand van hun tred.

De manier van lopen is voor iedereen uniek, dus je hebt geen apparatuur van de persoon nodig om te weten of het een en dezelfde is. Zodra je een tred hebt vastgelegd, en dat patroon wordt ooit gecombineerd met een MAC-adres, camerabeeld of foto, heb je vrijwel zeker de identiteit te pakken, vooral als de NSA iemand ook echt zoekt, en daar al beelden van heeft: die kunnen ze dan met gezichtsherkenning identificeren.

Wat nu ook kan, is het identificeren van mensen aan de hand van hun tred

Ook zonder wifi kun je mensen binnenshuis nog tracken en tracen. Dat doe je door gebruik te maken van verstoringen van het geomagnetisch veld.

Je moet dan wel eerst een magnetische kaart van de omgeving maken om die verstoringen te kunnen opmerken en vertalen naar locaties waar iemand is of loopt. Dat is wel veel werk, maar de ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel en de toepassingen ervoor zijn legio. De magneetkaarten kunnen bijvoorbeeld door bezoekers gemaakt worden met de magnetometers in hun smartphones. 

Of we dit altijd willen is een tweede, maar big brother is tracking and tracing you!

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (februarinummer, 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in