'Mogelijk wat kleine incidenten door uitfaseren ISDN'

Volgens Wesselink is er sinds de eerste aankondiging van het einde van ISDN in april 2017 al een flinke groep gebruikers overgestapt op alternatieven. “In april 2017 gebruikten nog nog enkele honderdduizenden klanten ISDN, maar nu gaat het om tienduizenden.” Hoeveel klanten er nu nog precies gebruikmaken van ISDN kan Wesselink niet zeggen, “maar dat zit aan de onderkant van de tienduizenden”.
Het uitfaseren van ISDN kan hier en daar voor kleine incidenten zorgen. “Het kan zo zijn dat er ergens nog een slagboom of een betaalautomaat in een parkeergarage met ISDN werkt en straks dus onbereikbaar is”, aldus Wesselink. De meeste van dergelijke systemen zijn echter al eerder overgestapt naar op breedband gebaseerde oplossingen.
KPN wijst er op dat er diverse alternatieven beschikbaar zijn voor ISDN. Welk alternatief voor welke toepassing geschikt is, hangt af van waar de telecomtechniek voor gebruikt wordt. Het gaat vaak om vaste telefonie, waar VoIP een uitkomst in kan bieden. Maar ook betaalautomaten en alarmsystemen kunnen via ISDN verbonden zijn met systemen ergens anders.
Niet voor alles een alternatief
Hoewel KPN bij de overstap voor vaste telefonie en internet ondersteuning kan bieden, kan dit niet altijd bij andere apparatuur. Alarmsystemen communiceren bijvoorbeeld via een ISDN-lijn met de alarmcentrale. Na de uitfasering werkt dat dus niet meer en zijn er aanpassingen aan de apparatuur nodig.
KPN levert die diensten niet en het bedrijf kan (en mag) dus niet helpen bij de overstap voor die ISDN-verbonden systemen. Wel kan het bedrijf naar eigen zeggen ondersteuning bieden bij het vaststellen van vervolgstappen. Verder raadt het bedrijf aan contact op te nemen met de leverancier van het alarmsysteem.
"Daarnaast zijn er converters die ervoor kunnen zorgen dat apparatuur blijft werken", vertelt Wesselink. "Maar bij apparaten die dertig jaar oud zijn, is niet uit te sluiten dat ze vervangen moeten worden."
'Twee voor twaalf'
Klanten die nog niet hebben aangegeven wat zij van plan zijn voor de toekomst, kunnen in de komende periode onbereikbaar raken. “In dat geval moeten ze ons bellen en sluiten we alles weer voor ze aan. Maar we willen dan wel weten welke toekomstvaste oplossing zij in gedachten hebben. Het is nu wel twee voor twaalf”, waarschuwt de woordvoerder van KPN.
De bedoeling is dat alle lijnen aan het einde van het eerste kwartaal van 2020 zijn opgeheven. ISDN is daarna niet meer als dienst beschikbaar. Dat geldt niet alleen voor klanten van KPN zelf, maar ook voor andere providers die het KPN-netwerk gebruiken en voor de klanten van die telecomleveranciers. “Hoe zij het uitfaseren is natuurlijk aan henzelf”, aldus Wesselink.
Voor vaste telefonie, internet en fax verwijst KPN naar zijn eigen alternatieven. Voor zakelijke klanten zijn dat bijvoorbeeld KPN EEN MKB en Bedrijf Connect.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee