Innovatie & Strategie

Netwerken
KPN telefooncentrale

Einde van ISDN is ingezet

Het einde van ISDN is gekomen: KPN is de uitfasering begonnen.

Hoofdverdelers in een KPN centrale © KPN
2 september 2019

Het einde van ISDN is gekomen: KPN is de uitfasering begonnen.

KPN heeft voor het lang geleden al aangekondigde einde van ISDN toch nog een beperkte coulanceperiode in het leven geroepen. De telecomleverancier is officieel gister begonnen met het beëindigen van de digitale technologie voor telefonie en dataverkeer. ISDN-lijnen worden gefaseerd opgeheven en begin 2020 moet alle stekkers eruit getrokken zijn.

"KPN wil voorkomen dat ISDN-gebruikers die de overstap nog niet hebben gemaakt vanaf 1 september onbereikbaar worden", meldt het concern in zijn bericht over het nu aangebroken einde van ISDN. Dit schrappen van die oudere technologie is krap tweeënhalf jaar geleden aangekondigd, maar tot op heden zijn niet alle klanten dus afgestapt van die digitale verbinding. "Daarom heeft KPN voor alle telecomaanbieders en daarmee ook voor de nog actieve ISDN-klanten een beperkte coulance periode in het leven geroepen."

Laatste waarschuwing

Het grootste deel van de ISDN-klanten is volgens KPN inmiddels overgestapt op een toekomstvast alternatief. ISDN-'achterblijvers' krijgen met de coulanceperiode nu ruimte om alsnog de overstap te maken. "Maar deze laatste ISDN-gebruikers moeten nu dus wel echt in actie komen anders is het te laat", waarschuwt KPN. Het bedrijf is gister begonnen met het gefaseerd opheffen van de ISDN-lijnen. De verwachting is dat alle lijnen zijn opgeheven in het eerste kwartaal van 2020. "Daarna is ISDN als dienst niet meer beschikbaar."

De brede opkomst van breedband internet heeft ISDN overbodig gemaakt, zo stelt KPN. Wat de telefoniekant van deze telecomtechniek betreft, is de overgang van de markt naar VoIP (Voice-over-IP, inclusief Hosted Voice) een reden tot schrappen van ISDN. Bij de aankondiging in april 2017 dat ISDN wordt opgeheven, gaf de aanbieder aan dat 1 september 2019 de deadline is voor enkelvoudige en meervoudige ISDN1/2 en voor meervoudige PSTN. Verbindingen via die verschillende technologieën zouden dan niet meer beschikbaar zijn voor klanten van KPN en van KPN Wholesale.

Uitstel, geen afstel

"Voor ISDN15/20/30 geldt dat KPN deze dienstverlening vooralsnog continueert en tenminste tot 1 januari 2021 blijft ondersteunen", aldus het bedrijf toen. Daar is nu ook verruiming aan gegeven. "Voor de uitfasering van ISDN 15/20/30 verbindingen, wat technisch weer anders in elkaar steekt, is gekozen om dit later te doen, namelijk op 1 oktober 2021", aldus KPN nu.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.