Overslaan en naar de inhoud gaan

Mobiel netwerk en wifi schuiven verder in elkaar

Welke frequenties precies gebruikt gaan worden voor mobiele netwerken zoals 6G, is onderwerp van de komende vergadering van de World Radiocommunication Conference (WRC) onder leiding van de International Telecommunications Union (ITU). Maar er moet ook nog besloten worden welke frequenties er voor nieuwe wifi-varianten beschikbaar komen. De Britse toezichthouder Ofcom pleit nu voor het delen van frequentiebanden tussen de 6,425 en 7,125 GHz.
bezorgd smartphone
© Shutterstock
Shutterstock

De Britse toezichthouder is net een publieke consultatieronde begonnen over het idee de twee communicatietechnologieën toegang te geven tot dezelfde frequentiebanden, meldt The Register. Het idee achter het voorstel is dat er steeds meer frequentieruimte nodig is om alle mobiele communicatiediensten een goede plek te geven. Dan is het niet efficiënt om een frequentieband exclusief toe te wijzen aan één toepassing.

Het combineren van de twee typen netwerken is mogelijk omdat de technologie erachter verschilt. Mobiele netwerken zoals 6G - maar ook eerdere generaties - zijn gericht op het leveren van verbindingen buiten en over langere afstanden. Wifi daarentegen is bedoeld voor de korte afstanden binnenshuis. Daardoor hoeven de technologieën elkaar niet in de weg te zitten.

Een andere mogelijkheid is nog om de toepassingen die een band delen, geografisch te scheiden. In dichtbevolkte gebieden is behoefte aan de grote capaciteit die frequenties in de hoge 6GHz-band kunnen leveren. In de meer landelijke gebieden zouden dan dezelfde frequenties ingezet worden voor wifi-toepassingen.

Interferentie minimaliseren

Om het gebruik in goede banen te leiden, moet er wel nog wel gesleuteld worden aan oplossingen om de interferentie te minimaliseren. Daar noemt Ofcom in het consultatiedocument nog verschillende opties voor. Zo zou in databases kunnen worden vastgelegd waar welke technologie van welke frequentieruimte gebruik kan maken. Maar er zijn ook mogelijkheden om automatische signalering te gebruiken om het verkeer in goede banen te leiden.

WRC-overleg in de wind geslagen

Overigens heeft de Chinese overheid al frequentieruimte in het 6 GHz-spectrum toegewezen aan 5G en  6G-communicatiediensten. Daarmee gaan de Chinezen voorbij aan het overleg in de WRC. Als meer landen daartoe overgaan, gaat dit ten koste van de door de ITU zo gekoesterde wens te komen tot meer standaardisering van het frequentiegebruik wereldwijd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in