Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoeneninvestering slimme meters dreigt teniet gedaan door frequentieveiling

Twee grote netbeheerders hebben een rechtszaak verloren die was aangespannen tegen het ministerie van Economische zaken. Zij verwachten meer dan een miljard te verliezen op investeringen in slimme meters die bij zo'n vijf miljoen Nederlandse huishoudens hangen.
Slimme meter
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Het ministerie wil de frequentie waarop deze worden uitgelezen, via een veiling opnieuw verdelen, zocht het Financieele Dagblad uit. Het ministerie ziet dat er meer partijen zijn die interesse hebben voor de frequenties in de 450 MHz band. Het gaat onder meer om gemeenten, en water- en spoorbedrijven. De twee netbeheerders STEDIN en Liander hebben deze frequenties nu in gebruik voor het op afstand uitlezen van slimme meters die zij sinds 2016 plaatsen. Zij wilden niet afhankelijk zijn van derden en kochten het netwerk van Utility Connect, een dochteronderneming van KPN. Die koop omvatte ook de antenne-infrastructuur en de frequentievergunning

De twee netbeheerders gingen er van uit dat het ministerie de zendvergunning voor langere tijd zou verlengen. In 2018 werd deze inderdaad verlengd tot 2024, maar dat gebeurt dus niet nogmaals. De rechter heeft bepaald dat het ministerie daar niet toe verplicht is. Mochten Stedin en Liander in een openbare veiling de zendvergunning verliezen, dan moeten ze hun investeringen versneld afschrijven, Het zou gaan om een bedrag van meer dan een miljard euro. Het ministerie heeft overigens adviesbureau Dialogic ingezet om te kijken of er manieren zijn om de geplaatste slimme meters toch te behouden.

Financiering komt in problemen

EZ wijst erop dat Stedin en Liander zelf het risico zijn aangegaan door het eigen netwerk te kiezen als basis voor de communicatie met slimme meters. Ze hadden ook kunnen kiezen voor een oplossing via mobiele netwerken. Netbeheerder Enexis heeft dat wel gedaan.

De uitspraak van de rechter komt op een akelig moment voor Stedin en Alliander. Zij moeten in dezelfde periode hoge investeringen doen voor de aanleg van nieuwe hoogspanningskabels. Voor dat project moeten ze al financiering zoeken buiten hun reguliere bedrijfsvoering. De extra kosten voor aanpassing of vervanging van de slimme meters dreigen dan ook op de klanten te worden verhaald.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in