Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijftienduizend huishoudens in Limburg weigeren slimme meter

Digitale gas- en elektriciteitsmeters zijn bij 488.000 adressen aangeboden in Limburg, dat meldt 1Limburg. Uit de cijfers blijkt ook dat zo’n vijftienduizend adressen hebben geweigerd.
smarthome
© Shutterstock
Shutterstock

Vanwege Europese afspraken moet in 2020 minstens 80 procent van de huishoudens in Nederland gas- en stroommeters vervangen hebben voor slimme meters.

Tevreden

Inmiddels zijn er in Limburg meer dan 430.000 slimme elektriciteitsmeters vervangen. Bij gasmeters ligt het aantal op zo’n 372.000. Enexis stelt zeer tevreden te zijn met het resultaat. De cijfers komen volgens het bedrijf overeen met het landelijke gemiddelde van 3 procent weigeringen.

Landelijk zijn er 7,9 miljoen huishoudens. Als het percentage ook landelijk geldt, dan weigeren ongeveer 237.000 huishoudens in Nederland een slimme meter. De doelstellingen voor Nederland zijn daarmee ruimschoots gehaald.

Hackers en criminelen

Tegenover 1Limburg geven geïnterviewden aan dat ze weigeren omdat ze niet in de gaten gehouden willen worden. Ook noemen ze angst voor hackers en criminelen.

De angst is volgens Enexis onnodig. Toch zijn er ook andere signalen over 'slimme' apparaten. Het Agentschap Telecom liet voor een onderzoek in september 2019 22 veelgebruikte apparaten onderzoeken in verschillende categorieën. Het gaat onder meer om routers, slim speelgoed, IP-camera's, slimme sloten, babyfoons en slimme thermostaten. Slechts vijf van die apparaten blijken relatief veilig te zijn. De overige zeventien scoorden matig tot zeer slecht op het gebied van basisveiligheid en privacyaspecten.
 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in