Overslaan en naar de inhoud gaan

AWS biedt alternatief voor wifi met 5G-bedrijfsnet

Clouddienstverlener Amazon Web Services (AWS) biedt sinds eind vorige week een alternatief voor wifi-netwerken - vooral voor grote bedrijven - in de vorm van een privaat 5G-netwerk. Zo'n mobiel netwerk heeft lagere latency en betere dekking binnen en buiten gebouwen.
5G radio unit
© Shutterstock
Shutterstock

AWS-'evangelist' Jeff Barr start zijn blogpost door een vergelijking te trekken met het bouwen van een eerste lokaal netwerkje thuis midden jaren 90, dat hij samen met zijn zoon in een weekend werkend had. Hij doet voorkomen alsof het opzetten van een 5G-bedrijfsnetwerk net zo simpel is, maar komt daar later op terug. Het aanvraagproces en onderhoud mag dan makkelijk zijn, het inrichten van het mobiele netwerk is wel degelijk werk voor professionals.

Bedrijfsnetwerken op basis van mobiele netwerken bestaan al langer, maar worden wel veel makkelijker bereikbaar met een technologie genaamd 'slicing' die onder 5G-technologieën wordt gerekend. Daarmee kan op een afgebakend gebied een deel van het spectrum exclusief aan een specifiek bepaalde gebruikersgroep worden toegekend. AWS denkt dat er vooral toepassingen zijn op bedrijfsterreinen met het aansturen van sensoren en actuatoren die heel tijdgevoelig zijn. En werknemers op het terrein kunnen elkaar overal via het bedrijfsnetwerk bellen.

In de Verenigde Staten - waar AWS start met deze dienstverlening -  kan het cloudbedrijf gebruikmaken van de Citizens Broadband Radio Service (CBRS), een 150 MHz-band rond de 3,5 GHz. Aanbieders van mobiele diensten hoeven daarvoor geen licentie te kopen. In Nederland heeft het Agentschap Telecom ook een deel van de 1800 MHz-band beschikbaar voor dergelijke netwerken met beperkte celgrootte. Tot 1 september kan ook een vergunning voor gebruik van de 3,5 GHz-band voor dergelijke bedrijfsnetwerken worden aangevraagd.

Van 4G naar 5G

De nieuwe dienstverlening van AWS maakt nu nog gebruik van 4G LTE-netwerktechnologie - die een aantal 5G-technologieën ondersteunt - maar kan later ook in een volledig 5G-netwerk worden omgezet. De dienstverlening haakt in op een door AWS beheerde omgeving en maakt bijvoorbeeld gebruik van Identity and Access Management (IAM) die AWS biedt. De starterskit voor het alternatief voor bedrijfs-wifi bestaat uit een radio-eenheid en tien SIM-kaarten. Er zijn geen aanschafkosten, maar voor het gebruik rekent AWS 10 dollar per uur met een minimum van 60 dagen. Elke radio-eenheid kan maximaal 150 Mbps verzorgen voor maximaal honderd SIM-kaarten.

Verder is het aanbod van AWS ook nog geografisch beperkt. Alleen klanten in de regio's US East (Ohio), US East (N. Virginia) en US West (Oregon) kunnen zich ervoor inschrijven. Uitbreiding, binnen maar ook buiten de Verenigde Staten, staat op het programma 'voor de toekomst'. Het is nog onbekend wanneer dan welke gebieden worden ontsloten.

UPDATE: Een vorige versie van dit artikel vermeldde abusievelijk dat 5G-bedrijfsnetwerken alleen mogelijk zijn via een van de mobiele telecomaanbieders.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in