Overslaan en naar de inhoud gaan

Sociaal netwerk nekt de privacy

Als mensen onzorgvuldig omgaan met de privacy van hun vrienden, dan wil dat ook zeggen dat die vrienden onzorgvuldig omgaan met je eigen privacy. "Sociale netwerken worden steeds groter en er komen steeds meer onderlinge verbindingen. Dat wil zeggen dat er ook steeds meer wegen komen waarlangs je privacy kan weglekken", stellen de onderzoekers.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Waarde

"Gebruikers vinden hun eigen privacy waardevoller dan die van anderen", zegt Jens Grossklags, assistant professor information sciences en technology bij Penn State. "In dit geval spreken we van interdependent privacy, ofwel de privacy in een groep. We hebben dat gepeild door mensen een bedrag te late geven voor de data die ze in hun profiel hebben opgenomen. Daar kwam een bedrag van gemiddeld 2,31 dollar uit. De data van hun vrienden werd gemiddeld 1,56 dollar waard gevonden", aldus Grossklags.

Verzoeken van derden

Op sociale media wordt gebruik gemaakt van apps die zijn ontwikkeld door derden. Die apps willen graag toegang tot allerlei gegevens in het profiel. Gebruikers zijn eerder bereid om de gegevens van hun vrienden prijs te geven. "Dat is een potentieel lek", aldus Grossklags. Zeker als het gaat om tastbare gegevens, zoals foto's waar die vrienden op staan. Uit hun aanwezigheid en de metadata van de foto (waar gemaakt, hoe laat) kunnen veel zaken worden afgeleid. Een adverteerder kan zo een bruikbaar klantprofiel opstellen. Meer informatie is te vinden op website van Penn State University.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in