Overslaan en naar de inhoud gaan

Europa dwingt Google tot meer transparantie

Google voert veranderingen door in een reeks van zijn diensten en producten, onder druk van de Europese Commissie (EC). Het gaat hierbij om transparantie zodat consumenten duidelijker kunnen zien hoe aanbod van de Amerikaanse techreus tot stand is gekomen. Zoals bijvoorbeeld hoe een boeking voor een hotel of vlucht is gedaan, hoe prijzen daarvoor zijn samengesteld én waar klanten terecht kunnen voor informatie of klachten.
Eurocommissaris Reynders
© Europese Commissie
Europese Commissie

De toezeggingen van Google komen na onderhandelingen die sinds 2021 werden gevoerd met de EC, de Nederlandse marktwaakhond ACM (Autoriteit Consument en Markt) en de Belgische Economische Inspectie. "EU-consumenten hebben recht op duidelijke, volledige informatie, zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken", zegt Eurocommissaris Didier Reynders (Justitie). "Deze toezeggingen zijn een stap voorwaarts in deze richting."

Voldoen aan EU-regels

Ook roept de EC Google op om volledig te voldoen aan de EU-regels die sinds eind 2018 geografische blokkering, of geoblocking, verbieden, zodat "consumenten dezelfde rechten kunnen genieten en toegang hebben tot dezelfde inhoud, waar ze zich ook in de EU bevinden", aldus Reynders. Geoblocking verhindert klanten om producten of diensten, zoals reizen, smartphones, boeken en kleding, via buitenlandse websites te kopen tegen bijvoorbeeld voordeligere prijzen.

Google heeft nu beloofd zijn mogelijkheden te beperken om bestellingen door Europese consumenten eenzijdig te wijzigen. Dit betreft dan bijvoorbeeld de prijs, maar ook annuleringen vanuit Google. Daarnaast gaat het bedrijf een apart e-mailadres aanmaken waarlangs autoriteiten op het gebied van consumentenbescherming dan meldingen van illegale inhoud kunnen melden. Zo'n direct meldingsloket was er tot op heden niet voor consumentenwaakhonden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in