Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple luistert, wat meer dan voorheen

Apple is eigengereid en gaat daarbij nogal eens tegen de stroom in. Het overstappen van klassieke aansluitingen naar USB. Het afschaffen van de diskettedrive. Het in één klap overgaan van USB naar USB-c. Het schrappen van intern uitbreidbare Pro-workstations. Het negeren van klachten over vastzittende toetsen. Het weglaten van de Escape-toets. Op die laatste drie dingen komt Apple nu terug. Het bedrijf luistert dus echt naar ontevreden klanten?!
MacBook Pro 16 inch
© Apple
Apple

Het duurt een paar jaar maar dan krijg je ook een normaal toetsenbord terug. Van Apple, voor MacBooks. Tenminste, nu voor mensen die bereid (of in staat) zijn de portemonnee te trekken voor de stevig geprijsde nieuwe MacBook Pro. De net onthulde 2019-uitvoering van Apple's laptoplijn voor professionals brengt als één van de vernieuwingen een toetsenbord met klassiek schaarmechanisme. Daarmee stapt Apple af van zijn dunne vlindermechanisme, wat erg kwetsbaar was voor stof en dus zeer storingsgevoelig.

4,5 of 3 jaar wachten

Het heeft meer dan vierenhalf jaar geduurd, geteld vanaf het debuut van het vlindertoetsenbord in de MacBook. Het heeft net iets meer dan drie jaar geduurd, geteld vanaf het opduiken van de butterfly in de MacBook Pro. Laatstgenoemde heeft in oktober 2016 ook de touch-aanraakstrook geïntroduceerd (behalve in het basale instapmodel van toen). Die Touch Bar is ook omstreden gebleken, vooral doordat de klassieke rij aan functietoetsen wegnam.

Wie gebruikt er nu nog die F-toetsen, en hun alternatieve mogelijkheden? Nou, developers blijken toch wel nut te hebben van de Escape-toets. En dat ene knopje komt nu ook terug in de nieuwe MacBook Pro! Dat toetsenbord heeft voor keyboardkoningen nog een verrassing in petto: het herstel van de omgekeerde T voor de pijltjestoetsen. Het zijn misschien details, maar ze tonen wel aan dat Apple luistert. Wat meer dan voorheen. En na verloop van tijd.

Select publiek

Dat valt ook te zien aan de komst van de nieuwe Mac Pro. De in juni al geshowde opvolger van de zwarte ronde koker uit 2013 heeft jaren op zich laten wachten, maar komt komende maand echt uit. Voor mensen die bereid (of in staat) zijn om de portemonnee te trekken. Want de Mac Pro is voor een select publiek, van échte professionals.

De MacBook Pro ligt in de praktijk subtiel anders in de markt. Het valt wel te verwachten (of te hopen?) dat het schaar-toetsenbord op termijn ook afdaalt naar de 13 inch uitvoering van de MacBook Pro, naast nog de gewone MacBook. Als Apple luistert dan gaat dat op gegeven moment gebeuren. En dan? De terugkeer van de hoofdtelefoonaansluiting? Hm, laat ik maar niet mijn adem inhouden. Apple luistert, wat meer dan voorheen, maar is nog altijd Apple.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in