Overslaan en naar de inhoud gaan

Merkel eist openheid van Facebook en Google

"Gooi je algoritmes gewoon open, zodat iedereen kan zien hoe ze werken", is de oproep van Merkel aan de internetgiganten. Met zo'n open algoritme wordt meteen duidelijk of bepaalde stukken informatie worden achtergehouden of juist naar voren worden gehaald. Beide methoden kunnen dienen om mensen een bepaalde kant op te sturen.
Angela Merkel
© Bundesregierung.de
Bundesregierung.de

Google en Facebook hebben in een interview aan het blad Der Spiegel al uitgebreid verteld - zeggen ze zelf - hoe hun software werkt. Ze laten daarbij niet het achterste van hun tong zien, bepaalde delen van de algoritmes zijn nu eenmaal bedrijfsgeheim./ Merkel is het daar niet mee eens.

Zij sprak tijdens de Medientage, een grote beurs in München, waarbij ze de sociale netwerken vergeleek met het oog van een naald. "Partijen die hun informatie aan gebruikers willen tonen, zullen door dat oog moeten kruipen en dat gaat niet altijd even gemakkelijk", aldus Merkel.

Met open algoritmen kunnen gebruikers zelf bekijken hoe het komt dat ze bepaalde stukken informatie krijgen voorgeschoteld op een sociaal netwerk of een zoekplatform. Dat geldt niet voor echt iedereen, je moet wel een beetje verstand hebben van software om de algoritmen te doorgronden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in