Overslaan en naar de inhoud gaan

Het IT-tekort in de politiek

Het mag gerust uniek heten dat een politicus een branche uitnodigt om eens wat meer te lobbyen. Dat zal de agrarische sector, de bouw, de farmaceutische industrie, de financiële wereld of de transportsector niet snel gebeuren. Maar IT-politicus van het jaar Kees Verhoeven nodigt de IT-branche daar wel nadrukkelijk voor uit.
Sturen
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Door het gesprek aan te gaan, zou onze branche wellicht iets kunnen veranderen aan het gebrek aan verantwoordelijkheid bij de meeste politici ten aanzien van IT. Mooi voorbeeld daarvan is de commotie rond het gebruik van de computer bij het tellen van de stemmen bij verkiezingen. ‘Dan gebruiken we de computer gewoon niet’, was de eerste, kennelijk ongeïnformeerde reflex.

Een uitbrander aan de kiesraad, die al zes jaar terug voor dit probleem gewaarschuwd werd, was meer op zijn plaats geweest. Vergezeld van de instructie om de aanbevelingen van Maarten Engberts, die destijds de kat de bel aan bond, op te volgen. De meeste daarvan zijn zelfs nu nog vóór de verkiezingen te realiseren.

Dit is nog klein bier bij de zorgeloosheid waarmee politici bedrijven als Google en Facebook hebben toegestaan data over burgers te verzamelen op een schaal die Europese bedrijven verboden is. En bij de naïviteit waarmee bedrijven als AirBnB en Uber verwelkomd zijn – ondanks dat deze zonder een vooraf gaand politiek debat regels ondermijnen die in het verleden met goede redenen zijn genomen.

Die onverantwoordelijke houding van de politiek kan zich de komende jaren lelijk gaan wreken. Digitalisering en robotisering gaan onze samenleving ingrijpend veranderen. Binnen 15 tot 20 jaar zou wel eens de helft van de banen kunnen verdwijnen, en dat proces is al begonnen. Hele branches worden straks mogelijk gedomineerd door bedrijven met een hoofdkantoor in Silicon Valley.

Het is zeker niet het enige probleemdossier voor de politiek. Toegenomen geopolitieke spanningen, de groeiende wrevel over de ongelijke verdeling van lusten en lasten van mondialisering, de migratiedruk door gewapende conflicten en demografische ontwikkelingen in andere werelddelen zijn problemen die nu veel zichtbaarder lijken. Maar de gevolgen van IT-ontwikkelingen zullen minstens net zo ingrijpend zijn en zou je niet zonder politieke sturing over je heen moeten laten komen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in