Overslaan en naar de inhoud gaan

Een frisse blik op ‘22

In de aanloop naar een nieuw jaar is het verleidelijk een forse zwengel aan de hypecycle te geven, om te zien wat de tech-industrie allemaal in het vat heeft zitten. Het goede nieuws is dat er niet zo heel veel nieuws te melden valt. De neiging om meer oude wijn in nieuwe zakken te verkopen lijkt steeds meer plaats te maken voor de vraag of die wijn nog wel zo goed is, en of we niet eens een keer anders naar die zakken moeten kijken.
frisse blik
© Shutterstock
Shutterstock

Van de automatisering van saaie en repetitieve taken tot alles-als-een-service en low-to-no-code: het lijkt wel alsof tech-leveranciers inmiddels ook begrijpen dat de doorgeschoten complexiteit van IT vraagt om “een stukje herbezinning naar de mensen toe”. Zijn we nog wel op de goede weg – en gaat iedereen dezelfde kant op?

Zeker in Nederland, waar we drijven op diensten, kennis en innovatie, is het van levensbelang dat IT effectief wordt toegepast. Het is zaak dat we plannen maken en actie ondernemen om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst op een positieve manier rendement halen uit de mogelijkheden die technologie ons biedt. Maar daarvoor zullen we wel wat serieuze beren uit de weg moeten ruimen.  

Want ook al geldt ons land als een van de hoogst digitaal ontwikkelde landen ter wereld, het is niet vanzelfsprekend dat dat zo blijft. Neem de energietransitie. We zijn nog niet klaar met goede voornemens maken, of op het elektriciteitsnetwerk kleuren grote delen van het land rood van de congestie: de maximale capaciteit is op steeds meer plaatsen bereikt. Wat betekent dat voor een toekomst waarin kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol gaat spelen? AI is een notoire energievreter. Hoe brengen we dat soort tegengestelde ontwikkelingen op een gezonde manier bij elkaar? 

Gebruik IT om positieve veranderingen in gang te zetten

Schaarse IT-vaardigheid in de volle breedte van de maatschappij is ook zo'n teken dat Nederland het hoge tempo van de IT-ontwikkelingen niet lekker bijbeent. Techspecialisten zijn peperduur of niet te vinden, en het niveau van de IT-kennis onder onze leraren, politici en in onze bestuurskamers is nog altijd zorgwekkend laag. De potentiële consequenties voor onze privacy, onze veiligheid en onze economie zijn enorm.  

2022 draait daarom voor mij om drie belangrijke vragen:

  • Hoe behouden we onze positie als technische voorloper, in Europa en de wereld?
  • Hoe houden we greep op de grote veranderingen die technologie mogelijk maakt? 
  • En wie gaat ervoor zorgen dat die veranderingen ons allemaal ten goede komen?  

In 2022 wil ik in gesprek met de mensen die begrijpen hoe ze IT moeten gebruiken om positieve veranderingen in gang te zetten. Mensen met gevoel voor technologie, die in staat zijn hun kennis te vertalen naar concrete toepassingen, die merkbare en meetbare vooruitgang opleveren. Leiders in IT, maar ook mensen in de politiek, in het onderwijs, in de zorg. Mensen die begrijpen wat technologie voor ons kan doen, maar ook waar de beperkingen en uitdagingen liggen, zodat we op een constructieve manier vooruit kunnen. Geen wijn in oude zakken, maar nieuwe manieren om verfrissend drinken handig te verpakken. Zodat we 2022 kunnen afsluiten zonder kater. Met een heldere blik vooruit. 

Ik wens iedereen alvast een geweldig en gezond nieuw jaar vol positieve verandering! 

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (decembernummer 2021). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in