Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijfsleven mist peper in digitale strategie overheid

Goed dat deze ‘vergeten paragraaf’ uit het regeerakkoord (digitalisering!) eindelijk alsnog invulling krijgt vanuit een breed deel van het kabinet. Dat was broodnodig, is de samenvatting van een brief gisterenavond aan 6 bewindslieden van FME, Nederland ICT, VNO-NCW en MKB-Nederland. Maar de 'sense of urgency' ontbreekt volledig volgens de organisaties.
chili
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, de Verenigde Staten, India, Tsjechië en Ierland zijn zo maar een paar landen die opstellers aanwijzen als voorbeelden waar overheden echt werk maken van hun digitaliseringsstrategie.

Zo zien zij de kansen die het nieuwe 5G-netwerk het bedrijfsleven brengt en zijn al in ver gevorderd stadium bij het organiseren van een veiling van de broodnodige frequenties. De Nederlandse overheid heeft in al haar wijsheid gemeend zelfs het besluit over wanneer een veiling van de belangrijkste frequentieband voor 5G - de 3,5 GHz - plaatsvindt nog maar vooruit te schuiven naar een nader te bepalen datum.

Onderwijsstrategie loopt achter

De briefschrijvers wijzen ook naar het Verenigd Koninkrijk waar kinderen al sinds 2013 op de basisschool leren over algoritmes en programmeren. In Nederland gebeurt dat pas in 2021 volgens deze strategie. "Verder missen wij dat het kabinet het écht samen wil doen met de private sector, want je kan dit alleen door slim publiekprivaat samen te werken", menen Hans de Boer (VNO-NCW/MKB Nederland), Fried Kaanen (Koninklijke Metaalunie), Jan Meerman (InRetail), Ineke Dezentjé (FME-CWM) en Jeannine Peek (Nederland ICT).

De bestuurders stuurden de brief aan Mona Keijzer (EZ), Ferd Grapperhaus (JenV), Raymond Knops (Koninkrijksrelaties), Eric Wiebes (EZ), Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Carla Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in