Overslaan en naar de inhoud gaan

Wapen downloaden mag van rechter

Het is toegestaan 3D-modellen van wapens op internet te zetten zodat anderen die kunnen printen, het wapen samenstellen en gebruiken. Dat heeft een Amerikaanse rechtbank bepaald.
3D printed rifle
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De Amerikaanse overheid heeft geprobeerd een stokje te steken voor het DEFCAD-initiatief van Cody Wilson, maar ving uiteindelijk bot bij de rechter na een jarenlange juridische strijd. Volgens de rechter zijn de beperkingen die de overheid voor ogen had om het verspreiden van informatie over wapens tegen te gaan, in strijd met de vrijheid van meningsuiting (First Amendment).

Verzameling 3D-modellen groeit

Het gevolg is dat Wilson verder mag gaan met DEFCAD, een verzameling 3D-wapenontwerpen. Wilson is een fanatiek voorvechter van vrije meningsuiting en 3D-wapenmaker. Hij wil zijn online-verzameling blauwdrukken nu verder uitbreiden. 

Volgens TechCrunch kent de Amerikaanse wet wel een aantal beperkingen ten aanzien van sommige wapenonderdelen, maar daar is makkelijk omheen te komen door ze in incomplete staat te verkopen. Wilson zegt dat de rechterlijke uitspraak 'het formele begin van het tijdperk van downloadable guns' betekent. "Geweren zijn zo downloadable als muziek. Er komen streaming services voor semi-automatische wapens."

In Nederland is de verkoop en het bezit van wapens aan strikte regels gebonden. Wanneer de wapenonderdelen als bouwpakket zijn te printen kan het illegaal wapenbezit echter makkelijk toenemen. "Een doos van Pandora voor do-it-yourself guns opent zich door deze uitspraak", concludeert Andy Greenberg in Wired.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in