Overslaan en naar de inhoud gaan

Techindustrie wacht in spanning fundamenteel oordeel hoogste hof VS af

De techindustrie moet nog maanden gespannen wachten op de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof in een rechtszaak die naar verwachting wereldwijd impact zal hebben. Het gaat om aansprakelijkheid voor content en het aanraden daarvan aan gebruikers. De aanklacht is gericht tegen Google vanwege YouTube, maar het gaat om een fundamenteel wetsartikel dat veel verder reikt.
Vrouwe Justitia
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

De hoorzitting voor het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft gisteren plaatsgevonden. Daarbij heeft dat hoogste hof in de Verenigde Staten aangegeven bang te zijn voor een stortvloed aan rechtszaken, nu Google-moeder Alphabet is aangeklaagd om content die door gebruikers online wordt gezet. De zaak Gonzalez versus Google diende dinsdag, en werd aangespannen door nabestaanden van een Amerikaan die is omgekomen door een terreuraanslag van Islamitische Staat. Zij vinden dat videosite YouTube, die in handen is van Alphabet, terrorisme heeft gesteund door via een algoritme video’s aan jihadisten aan te bevelen.

Aanslagen in Parijs

Het gaat om een Amerikaans slachtoffer van de aanslagen in Parijs in 2015. De nabestaanden beweren dat Google, door middel van de aanbevolen filmpjes op YouTube, IS heeft geholpen. De algoritmen van YouTube zouden ervoor hebben gezorgd dat de aanslagplegers steeds verder konden radicaliseren. Dat zou in strijd zijn met de Amerikaanse antiterrorismewet.

Deze rechtszaak betreft niet alleen YouTube en Google, maar stelt Section 230 ter discussie. Dat wetsartikel uit 1996 biedt internetbedrijven bescherming tegen rechtszaken over berichten van hun gebruikers. Faciliteerders van online-content zijn daarmee niet aansprakelijk te stellen voor gebruikersinhoud.

Ook impact voor AI-bots

Deze rechtszaak is een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting, stellen Google en websites die de techreus bijvallen. De bedrijven menen dat een overwinning voor de aanklagers kan leiden tot een stroom van rechtszaken tegen online platformen en dat het de werking van het internet kan verstoren. Naast de content zelf speelt in deze kwestie ook het automatisch aandragen van (al dan niet escalerende) content door algoritmes.

Daarmee is de zaak nu ook al interessant voor de nieuwe zoekdiensten die Microsoft en Google op basis van kunstmatige intelligentie (AI) willen maken, zoals respectievelijk Bing Chat (of: BingGPT) en Bard. De vraag is of zij ook verantwoordelijk zijn voor informatie en zoekresultaten die hun AI-gedreven diensten aandragen, en uit welke bronnen de AI-bots dan citeren. Bij traditionele zoekmachines heeft de gebruiker nog veel meer inzicht in (en in theorie ook zeggenschap over) het bronnengebruik.

Bezorgd, maar ook sceptisch

Het Hooggerechtshof lijkt oor te hebben voor deze argumentatie. De rechters van het hof zeggen bezorgd te zijn over de mogelijke gevolgen van een beperking van de immuniteit voor internetbedrijven. Maar het blijft moeilijk waar die grens te trekken. Tegelijkertijd toonden de rechters zich tijdens de zitting sceptisch over het feit dat deze bedrijven beschermd moeten worden voor bepaalde schadelijke of lasterlijke inhoud. De uitspraak van het Hooggerechtshof wordt eind juni verwacht.

Het is voor het eerst in 27 jaar dat het hoogste hof van de VS zich buigt over de verreikende bescherming van Section 230. De uitspraak - ongeacht hoe die luidt - zou dus weer tientallen jaren kunnen gelden. Dat raakt dan de hele Amerikaanse techindustrie, die ook wereldwijd dominant is, maar het is ook van toepassing op buitenlandse internetplatformen die de grote Amerikaanse markt bedienen of bereiken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 11 augustus 2023

Voor het fundamentele wetsartikel in dit artikel gelden zowel de formele wetmatigheden van de wiskunde waarin de computer wetenschappen vallen als ook de empirische wetmatigheden van de sociale wetenschappen waarin de juridische wetenschappen vallen.
Wanneer juridische wetmatigheden de formele wetmatigheden tegenspreken zullen formele wetmatigheden de juridische wetmatigheden wetenschappelijk overrulen.
Op https://drive.google.com/file/d/1yjV4h2EHAM-edgIv0uaQvIJDTK1DWXXv is hierbij nog een aardig voorbeeld te vinden. Zoals de auteur het artikeltje terecht afsluit: "The laws of mathematics are here to stay forever, whether politicians like it or not."
Er bestaat een hiërarchische samenhang tussen alle wetmatigheden in ons universum. Dit is bekend in de wetenschap als een specificatie hiërarchie, zie https://www.isko.org/cyclo/integrative_levels voor een algemene uitleg.
Je kunt deze hiërarchie van wetmatigheden op verschillende manieren afleiden en wetenschappelijk bewijzen. Een van de bewijzen van deze hiërarchie is te vinden in "Towards a consensus map of science" op https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/asi.20991. In figuur 6 is te zien dat wiskunde waaronder computer wetenschappen welke beide onderdeel zijn van de formele wetenschappen aan de basis staan van deze specificatie hiërarchie.
Conform de transitieve eigenschap van deze specificatie hiërarchie, zie https://www.isko.org/cyclo/integrative_levels#3.2 overrulen bij tegenstrijdigheden de formele wetmatigheden daarbij de juridische wetmatigheden.
Wanneer we naar de wetenschappelijke disciplines kijken dan vormen de formele wetenschappen waaronder wiskunde en computer-science het fundament van alle andere wetenschappelijke disciplines, zie bijvoorbeeld ook fig.2 in http://www.scirp.org/journal/PaperDownload.aspx?paperID=92289
Een algemene wetenschappelijke introductie bij het bovenstaande is te vinden op https://drive.google.com/file/d/1gHDjMPoO2v003sl4c-V3k6SdcFTGHDTN/view
Een wetenschappelijke uitleg waarom de formele wiskundige wetmatigheden de empirische juridische wetmatigheden overrulen is te vinden op https://drive.google.com/file/d/1dxqrGR5bzDnhD-6x_8D5-IQrQLEdmCgY/view

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in