Overslaan en naar de inhoud gaan

Slordige omgang met kinderdata levert Instagram miljoenenboete op

Instagram heeft een boete van 405 miljoen euro gekregen van de Ierse privacytoezichthouder. Het sociale netwerk is onzorgvuldig omgesprongen met de data van kinderen. Hun gegevens werden door Instagram verwerkt en openbaar gemaakt, terwijl dat niet duidelijk genoeg was gemaakt voor de jonge gebruikers.
kinderen leren programmeren
© MIT
MIT

De onderzoeken van de Ierse Data Protection Commission volgden op bevindingen van de Amerikaanse datawetenschapper David Stier. Hij kwam er in 2019 achter dat kinderen ermee instemden dat hun gegevens publiek werden gemaakt als hun accounts werden omgezet van een persoonlijke naar een bedrijfsaccount.

'Achterhaalde instellingen'

Volledige details over de beslissing worden volgende week bekendgemaakt. Instagrams moederbedrijf Meta Platforms heeft aan Amerikaanse media laten weten dat de boete betrekking heeft op oude instellingen die het bedrijf inmiddels heeft aangepast. Daarom wil het de berekening van de boete aanvechten.

Volgens de Europese datawetgeving kunnen bedrijven door de privacywaakhond in het land waar zij hun Europese hoofdkantoor hebben worden onderzocht. Veel van de grote techbedrijven zijn vanwege belastingredenen in Ierland gevestigd, waardoor de Ierse datatoezichthouder een belangrijke rol vervult.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee