Overslaan en naar de inhoud gaan

'Investeringen in Uber zijn niet duurzaam'

Onderhandelaars hebben een politiek akkoord gesloten over een Europees systeem om te bepalen welke investeringen en beleggingen duurzaam zijn. De EU-lidstaten en het Europees Parlement werden het donderdag eens over zo’n classificatiesysteem voor financiële producten. Niet alleen gas en kolen vallen buiten de boot ook partijen als Uber en Deliveroo komen op 'de zwarte lijst'.
Uber rider
© Uber
Uber

Investeringen in kernenergie, gas en kolen mogen over twee jaar niet als duurzaam worden aangemerkt, aldus Bas Eickhout (GroenLinks), die onderhandelde namens het parlement. Daarnaast neemt het beoogde duurzaamheidskeurmerk ook sociale normen mee, voor het afmeten van het 'duurzaamheidsgehalte' van investeringen.

Kinderarbeid, werknemersrechten

"Een duurzame belegging mag bijvoorbeeld niet kinderarbeid stimuleren of werknemersrechten ondermijnen via precaire arbeidscontracten. Investeringen in Deliveroo en Uber zijn niet duurzaam", zegt Paul Tang (PvdA), die namens de Europese sociaaldemocraten aan tafel zat. "Het is tijd dat banken, vermogensbeheerders en pensioenfondsen bijdragen aan onze samenleving. Winst en planeet gaan hand-in-hand."

De EU-wet moet het vertrouwen in duurzame investeringen vergroten, om zo meer privékapitaal aan te trekken voor de omslag naar een groene economie. Investeerders kunnen aan de hand van de lijst bijvoorbeeld zien of een belegging bijdraagt aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. De regeling moet ook het 'groenwassen' beperken van producten die ten onrechte als milieuvriendelijk worden voorgespiegeld. Financiële instellingen moeten straks kunnen aantonen in hoeverre een belegging duurzaam is.

Ondanks bedrijfslobby

Groen Links-onderhandelaar Eickhout is tevreden dat de EU "met deze definities wereldwijd de standaard voor duurzaam investeren zet. Ondanks hevige lobby vanuit het bedrijfsleven staan in dit akkoord ambitieuze criteria voor duurzame investeringen."

Het Wereldnatuurfonds spreekt in een reactie van "een stap naar een schoner financieel systeem in Europa". Het akkoord moet nog formeel worden goedgekeurd en op technisch niveau uitgewerkt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in