Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna miljard boete voor sjoemelsoftware Audi

Audi moet een boete betalen van 800 miljoen euro vanwege zijn rol in het emissieschandaal met grotere dieselmotoren. De automaker, onderdeel van Volkswagen, bereikte overeenstemming met aanklagers in München over de hoogte van de boete en erkende daarbij ook zijn verantwoordelijkheid. Audi gaat niet in beroep.
Audi (zwart)
© Audi
Audi

Bij Audi gaat het om problemen met V6 en V8 dieselmotoren. Die bleken uiteindelijk vervuilender dan gedacht. Door gebruik te maken van sjoemelsoftware wist Audi emissietesten te manipuleren. De gewezen Audi-topman Rupert Stadler wordt verdacht van betrokkenheid bij het gesjoemel. Hij zit al sinds juni vast. Zijn functie wordt nu tijdelijk ingevuld door Nederlander Bram Schot.

Volgens Audi zal de boete een "significant effect" hebben op de jaarcijfers. Dit geldt vermoedelijk ook voor de financiële resultaten van moederbedrijf Volkswagen. De Duitse autosector wordt al enkele jaren geplaagd door het schandaal over sjoemeldiesels nadat automakers de uitstoottests hadden gemanipuleerd. Audi-moeder Volkswagen moest eerder al miljarden betalen vanwege de kwestie. De Duitse automaker gaf toe dat wereldwijd 11 miljoen auto's uitgerust waren met dergelijke software.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in