Overslaan en naar de inhoud gaan

Australië wil geen Chinese techniek in 5G-netwerk

De angst dat Peking meegluurt, heeft de Australische regering doen besluiten bij het nieuwe 5G-netwerk de producten van Huawei en ZTE in de ban te doen. Door de ban kunnen de Chinese fabrikanten levering van apparatuur voor het geplande 5G-netwerk in het land uit hun hoofd zetten.
zendmast
© Pixabay
Pixabay

Dat meldt persbureau Reuters. De Australische regering is vooral bang voor ‘buitenlandse inmenging’ en hacks, en is in lijn met de Amerikaanse overheid die al eerder een ban op Chinese telecomproducten deed. De beslissing is volgens Reuters een voorbeeld van de verslechterde relatie tussen Australië en China, de grootste handelspartner van het land.

"Ongeoorloofde toegang"

De Australische overheid verklaarde dat de beveiligingsreglementen die normaliter van toepassing waren op de providers van de netwerken, nu worden uitgebreid naar de leveranciers van apparatuur voor de netwerken. Bedrijven die "waarschijnlijk worden onderworpen aan buitengerechtelijke aanwijzingen van een buitenlandse regering" zouden het nationale netwerk kwetsbaar maken voor ongeoorloofde toegang of inmenging en een beveiligingsrisico vormen, aldus de verklaring van de Australische regering.

Daarmee is Huawei dus nog niet bij naam genoemd, maar volgens Reuters meldt een anonieme bron binnen de Australische overheid dat het bevel specifiek op Huawei en ZTE gericht was. Ook Huawei zelf meldt op Twitter teleurgesteld te zijn in het besluit van de Australische overheid, en refereert aan bijna 15 jaar waarin het bedrijf claimt betrouwbare en veilige technieken aan Australië te hebben geleverd.

Bekoeld huwelijk

Huawei werd eerder al de mogelijkheid tot het leveren van apparatuur voor het glasvezelnetwerk in Australië ontzegd en ook het leggen van onderzeese kabels werd de techfabrikant onmogelijk gemaakt.

Het besluit komt in een tijd waarin de onderlinge relatie tussen Australië en China ‘gespannen’ genoemd mag worden. Hoewel de premier van Australië, Malcolm Turnbull, onlangs nog probeerde de relatie tussen beide landen te herstellen met een verzoenende afspraak, zal deze maatregel van de Australische overheid het bekoelde huwelijk tussen beide landen geen goed doen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in