Overslaan en naar de inhoud gaan

Antitrustblokkade dreigt voor Adobes miljardenkoop van Figma

De geruchtmakende koop van Figma door softwarereus Adobe krijgt niet zomaar groen licht van autoriteiten in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van Justitie vraagt nu méér informatie van de koper over de beoogde koop ter waarde van 20 miljard dollar. De vrees is dat Adobe hiermee de markt voor designsoftware ontdoet van een belangrijke, vernieuwende leverancier en daarmee gebruikers keuze ontneemt.
Justitie op computer
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Figma heeft in coronatijden veel groei gerealiseerd, mede doordat het webgebaseerd is en dus makkelijker vanuit thuiswerksituaties valt te gebruiken. Daarbij is de gelijknamige designsoftware ook juist gericht op online samenwerking. De overname die het grote Adobe in september aankondigde, heeft de creatieve industrie in flinke beroering gebracht. Gebruikers vrezen dat de Figma-software wordt opgeslokt door Adobes producten waarbij dan koppelverkoop en prijsverhogingen zouden kunnen optreden.

Overname gepauzeerd

Adobe heeft geen concrete plannen onthuld voor het schrappen, fuseren, koppelen of anderszins wijzigen van de designsoftware die het met Figma's overname in huis wil halen. Die koop is voorlopig nog niet af te ronden, omdat het ministerie van Justitie in de VS nu meer details wil over deze kwestie. De twee softwarebedrijven hebben in oktober paperassen ingediend bij de Amerikaanse autoriteiten, waaronder Justitie, zo blijkt uit documenten die Adobe heeft ingediend bij beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission). Eerder deze maand hebben Adobe en Figma echter een formeel verzoek voor aanvullende informatie en documentatie ontvangen, staat vermeld in de SEC-documenten.

Justitie eist in dat verzoek veel meer details over de voorgenomen koop. Daardoor is het afronden van die zakelijke overeenkomst tussen de twee softwareleveranciers tot nader order opgeschort. Eerst moeten Adobe en Figma aanvullende data en antwoorden op vragen geven. Daarna gaat een periode van dertig dagen in, waarna dan uiteindelijk de koop mag doorgaan. Tenminste, als Justitie dan niet met bezwaren komt, of zelfs een antitrustblokkade opwerpt.

Macromedia Flash

Volgens rondgaande berichten is de mededingingstak van het Amerikaanse ministerie al enige tijd bezig met deze zaak, meldt The Register. Daarbij zijn ook klanten, andere concurrenten van Figma plus ook nog eens investeerders in die startup benaderd met vragen over de overname door Adobe. Mogelijk staat een antitrustzaak op stapel. Jaren terug heeft Adobe al met de overname van Macromedia de toenmalige markt voor designsoftware naar zich toe getrokken. Terwijl Adobe toen meer van traditionele grafische software was, vertegenwoordigde Flash-maker Macromedia de toen nieuwe wereld van webdesign.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in