Overslaan en naar de inhoud gaan

AFM: cryptovalutamarkt is als een gokhal

De opmars van cryptomunten zoals de bitcoin blijft een bron van zorg voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM). En de wetgeving die er over enkele jaren moet zijn, neemt die zorgen nog niet weg, waarschuwt topvrouw Laura van Geest van de toezichthouder in gesprek met de Tweede Kamer. Zij vergelijkt de cryptomarkt met een gokhal, waar risico's aan zijn verbonden.
Bitcoin
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

De aankomende Europese wetgeving is een "eerste, voorzichtige stap", stelt de AFM-topvrouw. Deze regulering "zou ten onrechte de indruk kunnen wekken" dat cryptomunten normale financiële producten zijn. Cryptomunten zijn echter geen munten, aldus Van Geest woensdag tegenover Kamerleden. "Het zijn fenomenen die niet onder toezicht staan en die erg volatiel zijn en kwetsbaar zijn voor oplichting en allerlei ongelukken", aldus de toezichthouder. Net zoals bij een gokhal kunnen mensen vrij 'naar' de cryptomarkt, waar virtuele valuta worden verhandeld. Mensen moeten dan "ook wel doorhebben dat het echt een riskante exercitie is".

Consumenten beter beschermen

Vanaf 2024 moet een Europese verordening (MiCA) zorgen voor betere bescherming van consumenten die investeren in cryptomunten. Maar Van Geest "wil wel aan verwachtingsmanagement doen": niet alle risico's worden weggenomen. Zo is er "minder regelgeving dan je misschien zou wensen" en blijft cryptogeld "minder gereguleerd dan andere producten". Dat beperkt ook de AFM als toezichthouder, zegt Van Geest.

De autoriteit waarschuwt al jaren voor de risico's van cryptomunten, waarvan de waarde vooral gebaseerd is op speculaties. Veel cryptomunten verloren recent fors aan waarde, maar ze blijven populair. Van Geest praatte de Kamer bij over de financiële stabiliteit in Nederland en noemde het belangrijk te waarschuwen voor "potentiële ellende" met cryptomunten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in