Overslaan en naar de inhoud gaan

ACM en AT onderzoeken veiligheid en juistheid informatie slimme apparaten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en Agentschap Telecom (AT) gaan samen aan de slag met het onderzoeken van slimme apparaten voor thuis. De organisaties bekijken of de apparaten digitaal veilig zijn en of ze na aankoop blijven doen wat is afgesproken. Daarbij wordt ook gekeken of klanten wel goed geïnformeerd worden.
robot AI security
© Shutterstock
Shutterstock

Het onderzoek richt zich op apparaten die via een thuisnetwerk gegevens en signalen verzenden en ontvangen, zoals slimme rookmelders, smart-TV’s en slimme thermostaten. Er wordt gekeken naar de naleving van huidige regels, maar ook wordt er voorbereid op nieuwe regels die eraan komen.

Begrijpen wat apparaten doen

“Om goede aankoopbeslissingen te kunnen maken is het belangrijk om de slimme apparaten met elkaar te kunnen vergelijken en goed te begrijpen wat ze doen. Daarom onderzoeken we ook of consumenten hierover de juiste informatie krijgen”, zegt Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid van de ACM. “Wie er een heeft gekocht, moet ervan op aan kunnen dat het apparaat doet wat ervan mag worden verwacht en wat bij de aanschaf is afgesproken. We onderzoeken daarom ook in hoeverre aanbieders van slimme apparaten dit waarborgen.”

Testen

Voor het onderzoek worden diverse slimme apparaten in fysieke en online winkels aangeschaft en onder de loep genomen. Er wordt gelet op de informatie, de security, het updatebeleid, functionaliteit en aan welke andere apparaten ze gekoppeld kunnen worden en met welke softwaresystemen ze werken.

Het onderzoek let op de richtlijnen die onlangs door de Europese Commissie zijn aangepast en uitgebreid. Zo is de Richtlijn levering digitale inhoud geïntroduceerd en is de Consumentenkooprichtlijn vervangen door de Richtlijn verkoop goederen. Vanaf 2024 komen er digitale veiligheidseisen bij voor apparaten die met internet kunnen worden verbonden via bijvoorbeeld 4G of 5G, WiFi, Bluetooth of Zigbee. AT is toezichthouder op dit gebied en kan bij overtredingen sancties opleggen en zelfs apparaten uit de handel laten halen.

Het onderzoek wordt volgens de planning aankomende zomer 2022 gepubliceerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in