Overslaan en naar de inhoud gaan

Zonnestorm verstoort internet via Starlink-satellieten en GPS voor tractors

De geomagnetische storm die voor fraai noorderlicht in zuidelijke gebieden heeft gezorgd, heeft ook storingen voor internet en gps veroorzaakt. De satellieten van Starlink, een onderdeel van Elon Musks ruimtebedrijf SpaceX, hebben last van zonnestorm die de aarde heeft geteisterd. Daarnaast zijn boeren geraakt doordat gps voor hun tractors is verstoord.

zonneschijn
CC0 - Pexels.com

Starlink heeft zaterdag gewaarschuwd voor "verminderde service" van de internetverbindingen die de satellieten van het Amerikaanse bedrijf verzorgen. "Ons team onderzoekt dit", meldt het bedrijf op zijn website.

Niveau 5

Van de ongeveer 7500 satellieten die rond de aardbol cirkelen, bezit Starlink zo'n 60 procent. Deze satellieten verzorgen onder meer internet in afgelegen of dunbevolkte gebieden. Onlangs gaf Israël SpaceX toestemming om dat land en delen van Gaza van Starlink-internet te voorzien. Eerder waren daar door de oorlog communicatielijnen uitgevallen.

De zonnestorm is volgens de Amerikaanse instantie voor meteorologie en oceanografie NOAA van niveau 5, een niveau dat wordt omschreven als "extreem". Musk meldde eerder al op socialmediaplatform X dat de satellieten van Starlink onder grote druk stonden van de storm, maar goed stand hielden.

John Deere

Ondertussen is ook satellietcommunicatie voor positiebepaling verstoord, wat boeren heeft geraakt. Zo zijn tractors van het merk John Deere in bepaalde gevallen effectief lamgelegd, meldt 404 Media. Dit terwijl nu in de Verenigde Staten de kritieke periode van zaaien en planten is begonnen. Een keten van John Deere-dealers waarschuwt klanten die nu met 'gemankeerde' gps-tractors toch gaan planten dat zij bij het oogsten straks tegen problemen kunnen aanlopen. De positiebepaling nu kan namelijk afwijken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in