Overslaan en naar de inhoud gaan

Starlink knijpt grootverbruikers af

Onbeperkte internettoegang via Starlink wordt in de praktijk toch enigszins beperkt, zij het nu alleen voor zware gebruikers. Ruimtevaartbedrijf SpaceX, dat Starlink aanbiedt met zijn eigen satellietnetwerk, voert namelijk een een grens in van 1 terabyte aan dataverkeer per maand. Boven die grens wordt de internetsnelheid voor thuisgebruikers afgeknepen.
Starlink satelliet
© Shutterstock
Shutterstock

Het bedrijf van miljardair Elon Musk, die sinds kort ook eigenaar is van sociaal netwerk Twitter, heeft de invoering van dit 'fair use'-beleid laten weten aan klanten in de Verenigde Staten en Canada. Daarbij beginnen die gebruikers van internettoegang via satellieten dan elke maand met zogeheten 'priority access'. Bij overschrijding van 1 TB wordt dat abonnement teruggeschroefd naar 'basic acces' voor de rest van de maand, schrijft onder meer TechCrunch.

Werd al langzamer

De degradatie van 'prioriteit' naar 'basaal' komt er op neer dat dataverkeer van die klanten geen voorrang meer krijgt in de doorvoer via het netwerk. In de praktijk betekent dit lagere snelheden voor die klanten wanneer er sprake is van veel verkeer op het netwerk van de internetaanbieder. Volgens recente metingen van internetmonitor Ookla is er het afgelopen jaar al een trend van lagere snelheden voor bestaande gebruikers terwijl Starlink steeds meer nieuwe klanten binnenhaalt.

Overigens houdt Starlink hierbij nog wel een zelf ingestelde coulance aan: de teller van dataverkeer voor de grens van 1 TB neemt niet ál het internetverkeer van klanten mee. Datagebruik dat buiten piekuren valt, dus tussen elf uur 's avonds en zeven uur 's ochtends, wordt niet meegeteld. Het bedrijf biedt gebruikers nu ook overzicht van hun verbruik op de informatiepagina's van hun accounts.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in