Overslaan en naar de inhoud gaan

Praat tegen de computer

Weinig bedrijven investeren in de creatie van een intuïtieve of toegankelijke ervaring voor hun werknemers. Op te veel werkplekken voeren mensen nog steeds repetitieve routinetaken uit die veel beter door software kunnen worden uitgevoerd. En dat heeft niets te maken met de beschikbaarheid van technologie. Leidinggevenden zien de werkplek niet als een plek die gepersonaliseerd en aantrekkelijk kan of moet zijn.
Praten
© Shutterstock
Shutterstock

Bedrijven gebruiken doorgaans duizenden individuele applicaties, deels gekocht en deels zelf ontwikkeld. Voor het inrichten, ontwerpen, testen en implementeren van deze applicaties zijn in beide gevallen hoogopgeleide werknemers nodig. In 2019 voorspelde IDC dat bedrijven tegen 2023 zo’n 500 miljoen nieuwe apps zouden bouwen en implementeren. Maar op dit moment zijn er niet genoeg professionele ontwikkelaars om al die apps te ontwikkelen en te onderhouden.

Er zijn natuurlijk wel low-codeplatforms, maar de opkomst van low code heeft de behoefte aan professionele programmeurs niet weggenomen. Er zijn nog steeds ervaren engineers nodig om low-code-apps effectief en veilig te laten werken. De behoefte aan productiviteitsverhogende ontwikkeltools neemt nog steeds toe. En dat is waar speech-to-code interessant wordt.

De code kraken

Er zijn al tools op de markt die AI gebruiken om spraak om te zetten in functionele code. In plaats van een toetsenbord en een muis te gebruiken, spreekt een programmeur commando's uit tegen de computer, die dan code schrijft om de taak uit te voeren. AI is inmiddels dusdanig geavanceerd dat ‘gewone’ werknemers dingen kunnen doen waarvoor eerder behoorlijk wat technische kennis nodig was - en niet te vergeten: tijd.

Maar hoe komt dit? Ten eerste is natural language processing (NLP) de laatste jaren sterk verbeterd. Daardoor begrijpt een machine veel beter wat wij willen. Daarnaast is AI erg goed geworden in het creëren van syntactisch gedegen (én werkende) code in talen als Python en JavaScript. Het is nu de normaalste zaak van de wereld dat programmeurs tools gebruiken zoals Copilot, een opensourcedienst die suggesties doet voor regels code. Volgens sommige metingen wordt 40% van de nieuw geschreven code voorgesteld door Copilot.

Speech-to-code democratiseert het programmeren, vooral voor werknemers die minder goed onderlegd zijn in programmeren. Ook maakt het technische kennis toegankelijker en helpt het developers sneller te werken. In de komende jaren zullen low-codetoepassingen zoals we die nu kennen dus intuïtiever worden, doordat bestaande grafische interfaces worden aangevuld met spraakopties.

Vaar je eigen koers

Speech-to-code is onderdeel van een grotere trend. AI is zo geavanceerd geworden dat het gewone werknemers in staat stelt dingen te doen waar voorheen een grote technische expertise voor nodig was. Het creëren van nieuwe tools ligt steeds vaker in handen (of stemmen) van degenen die behoefte hebben aan deze tools. Zoals bij alle innovaties zullen er groeipijnen zijn. We moeten richtlijnen opstellen en de ethische kant van het samenwerken met AI uitwerken. Maar de ervaring is dat mensen zich altijd kunnen aanpassen.

Dus ja - praat met machines op het werk. Hun antwoorden zullen steeds vaker de vorm van nieuwe apps aannemen die betere ervaringen opleveren voor zowel werknemers als klanten.

 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in