Overslaan en naar de inhoud gaan

Moeten datacenters sluiten, of aanpassen?

De recente beslissing van de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer om de bouw van twee nieuwe datacenters te stoppen, is een kritieke stap in de richting om bedrijven op te leiden en het belang en de voordelen van milieuvriendelijkere datacenters te laten inzien.
green datacenter
© CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped from original
CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped fro

In 2012 waren er wereldwijd slechts 500.000 datacenters om het internationale verkeer te beheren maar, volgens IDC, zijn dat er vandaag de dag meer dan acht miljoen. De snelle stijging van het gebruik van smartphones, IoT-toepassing en big data analyse hebben geleid tot een enorme groei in datacenters en dit gaat gepaard met gevolgen.

Elk jaar zuiveren miljoenen datacenters wereldwijd metrische tonnen hardware, onttrekken hoeveelheden elektriciteit van land-formaat en genereren koolstofemissies vergelijkbaar met de internationale luchtvaartsector. Verschillende modellen voorspellen dat het energieverbruik van datacenters in 2030 zo’n 10 procent van de wereldwijde elektriciteitsvoorziening zal innemen. Een dergelijke groei zou vergelijkbare toenames van gasemissies en geproduceerd e-afval betekenen. Onderzoekers van datacenters, waaronder toonaangevend Brits expert Ian Bitterlin, merken op dat de hoeveelheid energie die wordt gebruikt door datacenters elke vier jaar blijft verdubbelen.

Datacenters verbruiken 3 procent van de wereldwijde stroomvoorziening en energie-efficiëntie staat op de vierde plaats op de prioriteitenlijst van IT-leiders bij het bouwen of leasen van een nieuw datacenter. Toch zeggen de meeste respondenten niet op de hoogte te zijn van de Power Usage Effectiveness (PUE), de primaire meting van effectiviteit van het datacenter en hun locaties vaak op onnodig koude temperaturen houden, waardoor grote hoeveelheden stroom worden verspild.

Recentelijk hebben veel nieuwe servertechnologieën en de architectuur van datacenters zich gericht op het maximaliseren van hulpbronnen. Daarmee zijn de energiebehoeften op efficiënte wijze geminimaliseerd. Deze oplossingen kijken naar innovaties van het design en heroverwegen de manier waarop standaard-datacenters zijn opgezet om baanbrekende prestaties en rendementen te bereiken. Bedrijven, zoals Google, hebben AI ingezet om interne koelsystemen te optimaliseren door werk- en weersomstandigheden te matchen, waardoor het gebruik van koelenergie met bijna 40 procent is verlaagd.

Het verhaal is nog niet afgelopen

Het Center for Environmental Research van NASA heeft oplossingen voor datacenters geïmplementeerd, afgestemd op de inspanningen voor groen computerwerk. Lesley Ort van het Global Modeling and Assimilation Office van NASA gaf aan dat “[NASA] niet de veroorzaker wil zijn van verontreiniging door broeikasgas terwijl we het probleem tegelijkertijd aan het bestuderen zijn.” Hoewel organisaties zoals NASA stappen maken in het onderzoeken en aanpakken van het milieutechnische vraagstuk van datacenters, hebben veel technologiebedrijven zich de ecologische impact die verbonden is aan hun producten en services nog niet terdege gerealiseerd.

De belangrijkste stap is nu deze bedrijven de voordelen van meer milieuvriendelijke datacenters te laten inzien door hen hierin te onderwijzen. De technologieën om dit groeiende dilemma voor datacenters aan te pakken, zijn beschikbaar en bieden het tweevoudige voordeel van optimalisatie van de prestaties en vermindering van de milieu-impact.

Onze datacenters hoeven niet schadelijk te zijn voor het milieu, mits we nu passende stappen ondernemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in