Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft heeft 'veiliger' Azure Sphere IoT-hardware en -OS beschikbaar

Azure Sphere is Microsofts invulling van een veilig concept voor IoT-toepassingen. Onder meer koffieketen Starbucks werkte mee aan de ontwikkeling van de eerste werkende voorbeelden. Microsoft kondigt aan dat de hard- en software nu voor iedereen beschikbaar is.
Microsoft ARM Mediatek 3620
© Microsoft
Microsoft

Azure Sphere bestaat uit een Linux-gebaseerd besturingssysteem en een cloudgebaseerde dienstverlening gericht op beveiliging. Die twee haken in op aspecten van door Microsoft gecertificeerde microcontrollers, een system on a chip met processor, werkgeheugen, opslag en IoT-specifieke aspecten.

Microsoft kondigde Azure Sphere al aan op de Ignite-conferentie in 2018. In de tussentijd is de MediaTek MT3620 ontworpen en gebruikt in de proefprojecten die verschillende geselecteerde partners - waaronder Starbucks - hebben uitgevoerd. De chip is voorzien van een eigen subsystem genaamd Pluton dat voor de extra beveiliging zorgt. Pluton zorgt voor authenticatie, onderneemt actie bij bedreigingen en verzamelt informatie over haperende toepassingen. Inmiddels hebben ook NXP en Qualcomm gecertificeerde chips in productie die gebruik kunnen maken van de extra beveiliging.

Poortwachter tussen IoT-apparatuur en cloudapplicatie

In de proefprojecten is de MediaTek MT3620 gebruik voor het bouwen van een 'guardian module', een poortwachter tussen IoT-appatauur die al in gebruik is, en applicaties in een cloudomgeving. Veel bedrijven experimenteren op een of andere manier met IoT, maar beveiliging is een obstakel dat velen ervan weerhoudt experimenten op te schalen naar productie, stelt Galen Hunt, de managing director van Azure Sphere.

Het gespecialiseerde Linux-gebaseerde besturingssysteem zorgt er voor dat aanvallers weinig uit kunnen richten. En ook al krijgen de aanvallers grip op het systeem, kan het Azure Sphere OS tegenmaatregelen nemen  om de aanvallers uit het systeem te werken. De cloudgebaseerde Azure Sphere Security Service haakt in op deze mogelijkheden van de infrastructuur. De dienstverlening is gebaseerd op het ecosysteem waarmee Microsoft zoekt naar nieuwe bedreigingen en kwetsbaarheden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee