Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM: Ontwerp nu je eigen kwantumchip

IBM heeft een opensourceplatform - genaamd Qiskit Metal - geïntroduceerd waarmee iedereen die dat wil, kwantumhardware kan ontwerpen.
Qiskit Metal
© IBM
IBM

Qiskit Metal is onderdeel van het Qiskit-portfolio van het bedrijf, een serie opensourcegereedschappen om gebruik te maken van de kwantumcomputers die IBM online beschikbaar heeft gemaakt. De meeste Qiskit-tools zijn bedoeld om software te creëren die als job op de kwantumhardware kan worden uitgevoerd.

Met Qiskit Metal kunnen geïnteresseerden ook 'spelen' met een aantal voorgeconfigureerde blokken om zo zelf een chip samen te stellen die gebruikt zou kunnen worden in een supergeleidende kwantumcomputeropstelling. Qiskit Metal heeft het ontwerpproces aanzienlijk verkort. Tot nog toe werkte iemand handmatig enkele maanden aan een ontwerp dat vervolgens werd geanalyseerd en becommentarieerd door andere wetenschappers. Dat ontwerpen kan nu in een paar minuten worden afgerond. Zlatko Minev, bij IBM verantwoordelijk voor het Qiskit Metal-project, ergerde zich aan de tijdrovende stappen in het proces en heeft zich erop toegelegd een belangrijk deel daarvan te automatiseren, vertelt hij tegen ZDNet.

Modellen optimaliseren

Na het ontwerpen kan het opensourcegereedschap de chip doorrekenen om te controleren of de specificaties die aan het begin als doelen zijn ingegeven, ook kunnen worden gehaald.

Met Metal gaat het niet lukken om kwantumchips te ontwerpen die concurreren met de chips die in de huidige kwantumcomputers zijn verwerkt. Het gereedschap is meer bedoeld om een groot publiek toegang te geven tot de ontwerpen om zo de modellen te optimaliseren waarvan de hele gemeenschap kan profiteren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in