Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM bouwt groot kwantum-onderzoekscentrum in Europa

IBM gaat een tweede datacentrum voor kwantumcomputing bouwen. Het komt te staan in Ehningen in Duitsland, waar IBM ook al een cloud-datacentrum heeft. Het eerste datacentrum is sinds 2019 operationeel in Poughkeepsie in de Amerikaanse staat New York.
The super-fridge IBM
© IBM
IBM

Het nieuwe datacentrum is bedoeld om Europese klanten die geen gevoelige data kunnen of willen onderbrengen in de Verenigde Staten in staat te stellen te experimenteren met de mogelijkheden van deze nieuwe manier van computing. Inmiddels maken al meer dan zestig organisaties via de cloud gebruik van de kwantumfaciliteiten in Poughkeepsie van IBM.

Daaronder bevinden zich banken, zoals Crédit Mutuel Alliance Fédérale en Targobank, defensie-organisaties zoals Bundeswehr University, bedrijven zoals Bosch en T-Systems en diverse wetenschappelijke instituten waaronder deeltjesversneller CERN, het Fraunhoferinstituut en Poznan Supercomputing and Networking Center (PSNC).

Op naar duizend qubits

Het nieuwe centrum in Duitsland is onderdeel van IBM's strategie een vooraanstaande rol te spelen in de ontwikkeling van commerciële kwantumtechnologie. Het bedrijf heeft een routekaart uitgezet waarbij elk jaar het aantal qubits per computer meer dan verdubbelt. Zo moet eind dit jaar de mijlpaal van duizend qubits worden gepasseerd. Vorig jaar november presenteerde het bedrijf nog een kwantumcomputer met 433 qubits.

In het nieuwe centrum komen verschillende kwantumsystemen te staan met 'utility scale'-kwantumsystemen, dus met in ieder geval meer dan honderd qubits. Die zijn te benaderen via een cloudinfrastructuur die zorgt voor de inplanning van taken en de verdeling van de jobs over de Duitse en Amerikaanse systemen. 

IBM Quantum Datacenter
IBM Quantum Datacenter

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in